Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Už se těším na závody. Jerez ale moc nemusím, říká Salač před restartem MotoGP

Seriál MotoGP už zná termín svého restartu. Mezi světovou elitou silničních motorek, která se po pauze kvůli pandemii koronaviru sejde 19. července na španělském Jerezu, bude také český závodník ve třídě Moto3 Filip Salač. Osmnáctiletá naděje domácího motorsportu si během pauzy stihla nechat vyndat z dříve poraněné nohy šrouby a je ráda, že bude zase závodit. "Už se těším," přiznal Salač.

Filip Salač
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Dozvěděl jsem se to včera, kdy mi volal manažer týmu, ale vím, že v tom kalendáři bude ještě hodně změn," vysvětloval závodník s tím, že jediné, co se mu nelíbí, je, že se začíná zrovna na tomhle okruhu. "Ten zrovna moc nemusím," vysvětluje mladá puška, která ve druhé sezoně mezi světovou špičkou hodlá útočit na stupně vítězů.

Pětkrát se má také podle nového kalendáře seriálu závodit na stejném místě hned dva víkendy po sobě. Protože některé velké ceny byly kvůli koronaviru zrušeny. "Je to pro mě nová zkušenost, ještě nikdy jsem to takhle nejel, ale počítám, že to bude plus. Druhý týden se budou jezdit rekordy a závody budou určitě zajímavé," uvažuje nahlas.

Jen se moc netěší na cestování. "Manažer mi říkal, že do Jerezu mi sehnal letenku, a protože toho teď moc nelétá, budu třikrát přestupovat. Už proto asi padá možnost, že bych se v pondělí po závodě vrátil domů a ve čtvrtek letěl zase zpátky, protože se tam stejně nemůže trénovat," popisuje cestování v době koronaviru. Na další závody se z tohohle důvodu chystá jet autem. "Ale do Jerezu je to tři tisíce kilometrů," vysvětluje.

Je nám líto, video expirovalo.
Salač zajel rekordní páté místo

Po Jerezu hned přijde na řadu Grand Prix České republiky v Brně. "Na to se moc těším, už jsem tam jednou trénoval a teď v týdnu pojedu do Brna ještě dvakrát. Jen to vypadá, že to bude bez fanoušků, což je pro mě velká rána," říká. "Sice lidi na tribunách při závodě moc nevnímám, ale přece jen, když jsou tam fanoušci, je hned jiná atmosféra. Teď tam nebude ani ten tlak. Bude to jako při testování," popisuje, jak vnímá téměř prázdné okruhy.

Ještě stále ho bolí noha, kterou měl spravenou pěti šrouby, jež si nyní v nečekané pauze nechal vyndat. "Měl jsem i dlouhou tyč ve stehenní kosti, což bylo dost nepříjemné. Při některých aktivitách to ještě bolí. Chodím na rehabilitace, jezdím na kole a jednou jsem byl právě v Brně na motorce, mám Triumph 600, a jednou v Mostě na motardu. Věřím, že za měsíc se stihnu dát úplně do pořádku," říká.

Přiznává, že cestování v době pandemie nebude moc příjemné. "Trochu se toho budu bát, hlavně po letištích a v letadle," popisuje, na co se netěší v souvislosti se závody. "Přišel taky mail od Dorny (organizátora šampionátu), v němž jsou popsána všechna opatření, která budou na závodních víkendech. Třeba to, že mechanici nesmějí spát v týmovém kamionu. Na hotelu musí mít každý mít svůj pokoj a tak dále," uzavírá Salač debatu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články