Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Salač si zvedl sebevědomí: A to dělá devadesát pět procent výkonu. Chci na stupně vítězů

Po dvou závodech si opět sáhl na body v mistrovství světa silničních motocyklů. Na okruhu v Barceloně při Velké ceně Katalánska dojel osmnáctiletý Filip Salač na dvanáctém místě, když to v průběhu závodu vypadalo ještě daleko lépe. Zhruba v polovině se dostal až na druhou pozici, tu ale neudržel. A nakonec byl rád, že bodoval a v nejvyrovnanější kategorii Moto3 si dokázal, že udrží krok s nejlepšími.

Filip Salač
zdroj: ČTK/EFE/ autor: Román Ríos

Jak důležité je sebevědomí, vidí jasně. "Já to vidím na pětadevadesát procent z výkonu. Protože když jdete do závodu s tím, že nemůžete vyhrát, tak to nikdy nedopadne dobře," tvrdí jediný český jezdec v seriálu, který už byl v pondělí doma.

A sebevědomí si může zvednout jen tím, že si dokáže, že dokáže... "Jsem rád, že jsem dojel na body a vyzkoušel jsem si poprvé, jaké to je, jet v závodě mistrovství světa na druhém místě," popisuje pocity závodníka.

Zatím mu to ale v téhle sezoně příliš nelepilo a po osmém místě v úvodním závodě v Kataru mu restart po koronavirové pauze moc nevyšel. Teď má pocit, že už konečně svítá na lepší časy. Jenže mu také odešla zadní pneumatika. "Zvolil jsem tvrdou směs a měl jsem po závodě gumu celou potrhanou," vysvětluje, že možná by bylo lepší jet na měkké gumě.

Pohyboval se zhruba na pátém místě, když těsně před ním v polovině závodu spadli dva závodníci, a pak to vypadalo, že pod dojmem tohohle pádu zvolil spíš jízdu na jistotu. Jenže to Salač odmítá.

"To na můj výkon nemělo žádný vliv," tvrdí. "Jenže jsem po několika chybičkách klesl v pořadí a dostal se přede mě Fernández a jel takovou divnou stopu, že jsem se před něho nemohl dostat," vysvětluje mladý závodník, který nepříjemného soupeře předjel až v posledním kole.

Je nám líto, video expirovalo.
Salač dojel po dobrém startu ve VC Katalánska dvanáctý

Jeho závodnímu naladění pomáhá také to, že se mezi velkými cenami stihne podívat domů a nemusí sedět v době koronavirové zavřený na hotelu. "Měl jsem teď pět závodních víkendů za sebou, protože jsem měl i divokou kartu do Aragonu, ale stihl jsem se mezitím i podívat domů a to mi vyhovuje," vysvětluje s tím, že se většinou přepravoval autem. "Ale do Španělska a teď do Le Mans už poletím," dodává.

Před závodem na slavném francouzském okruhu jej čeká volný víkend. A do Le Mans se Salač těší, protože na něj má dobré vzpomínky. "Mám tu trať rád, je tam dobrý asfalt. Loni jsem tam získal první body do mistrovství světa. Takže uvidíme, jak to půjde. Jen tam dost často prší," popisuje, co jej čeká.

Vypadá to, že i když teprve potřetí v tomto ročníku bodoval, víru ve své schopnosti neztrácí a cíle, s nimiž do sezony nastupoval, opouštět nehodlá. "To se nemění, chtěl bych být na stupních vítězů," říká přesvědčeně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články