Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Talent Stříteský se chystá na Barum rallye: Nikam to netlačím, pojedu si to svoje

S rallye začal teprve před třemi lety, ale už se tlačí na českou špičku. Jednadvacetiletý Dominik Stříteský zvládl hodně rychle přechod z motokár a teď už se chystá se Škodou Fabií R5 Škoda Motorsport týmu na víkendovou Barum Rallye, která je součástí mistrovství Evropy. A že se může prát o místo s nejlepšími, dokazují i letošní výsledky - dojel čtvrtý na Valašské rallye a v Rallye Bohemia skončil druhý.

"Tyhle výsledky překvapily i mě, ale mám za sebou dobré lidi," řekl rychlý mladík v rozhovoru pro Sportovní zprávy na ČT sport s tím, že start v závodě ME ani neplánovali. "Sezona však zatím vychází parádně. Ten postup byl opravdu astronomický," přiznal spokojeně.

Začínal závodit v osmi letech na motokárách a tvrdí, že je to nejlepší příprava. "Dají vám disciplínu, fyzickou kondici a člověk už potom ví zhruba, do čeho jde," tvrdí Stříteský, za jehož kariérou stojí otec. "Pracoval ve Škodě Motorsport a stavěl i formule u Mičánka a v tomhle sportu se pohybuje dlouho," dodal.

Po motokárách začínal v Opel Cupu, kde i jeden závod vyhrál a další cesta vedla k rallye. "Tam nehrála tolik roli technika, ale sám se člověk musel zlepšovat – proto jsem to jezdil. Pak přišel Peugeot Cup a okolnosti tomu chtěly a teď jsem tady," popsal cestu do Fabie R5.

Je nám líto, video expirovalo.
Stříteský: Být na Barum rallye mezi deseti

Čtvrté místo ve Valašské rallye ho ale překvapilo. "Svou roli hrálo i to, že jsem tam doma, už jsem na Valašsku i jel a ty erzety jsem znal," konstatoval úspěšný závodník.

Pak přišlo druhé místo v Rallye Bohemia. "Tam jsem byl za Honzou Kopeckým a start ve Škoda Motorsport týmu mi hodně pomohl a posunul mě dál," tvrdí velký talent, jehož tým má sídlo v Lukově nedaleko Zlína. "Takže Barumka je pro mě taky domácí závod."

Až páteční kvalifikační vložka určí pořadí na sobotním startu. Stříteský ale zůstává při zdi. "Na pódium v mistrovství Evropy ještě nemám, nicméně v české konkurenci se nám docela daří. Uvídíme, jaké nasadí tempo, ale tam bychom chtěli zabojovat o pódium co se týče českého šampionátu, to je pro nás v téhle sezoně priorita."

A s čím půjde do Barum rallye? "Pojedu si to svoje, nikam to netlačím a snažím se nedělat chyby, být v klidu a soustředit se na to, aby tam ty časy padaly samy. Závod se vyhrává v neděli na rampě, a ne v pátek v městské erzetě," říká na svůj věk až nečekaně s nadhledem. A dodává, že být v nejlepší pětce by pro něho bylo neskutečné. "Ale s místem mezi nejlepšími deseti bychom byli také spokojení," ukončil rozhovor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články