Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pecha před Rallye Šumava Klatovy brzdil covid, Kopecký čeká náročnou trať

Hlavní favorité jsou jasní. Největší šanci na triumf ve víkendové Rallye Šumava Klatovy se dávají Janu Kopeckému a Václavu Pechovi. Oba jsou několikanásobnými mistry republiky a tradiční soutěž, která se jede už popětapadesáté, vyhráli už pětkrát. Ale jezdců, kteří budou čekat na jejich zaváhání, je hodně. Průběh závodu můžete v sobotu i v neděli sledovat ve vstupech na programu ČT sport.

Výhru z roku 2019 obhajuje Pech, loni se rallye s ohledem na protiepidemická opatření v Česku neuskutečnila. Osminásobný mistr republiky tu bude chtít odčinit nevydařenou Valašskou rallye, z níž odstoupil po defektu hned po první rychlostní zkoušce.

"Byl jsem po prodělání docela těžkého průběhu covidu a jen pár dnů po skončení karantény. Už tím, jak dlouho nám trvala výměna pneumatiky, bylo zřejmé, že fyzicky na tom nejsem nejlépe, a proto bylo rozhodnuto dále nepokračovat," uvedl Pech s odstupem více než měsíce.

V ideálním fyzickém stavu nebyl čtyřiačtyřicetiletý jezdec ani v minulých dnech. "Téměř dva týdny po Valašce jsem musel mít doma po ruce kyslíkovou masku a jezdil pravidelně na infuze. Nic jiného jsem fyzicky nezvládal. Teď už jsem snad fit, ale žádná sranda to nebyla. Na Šumavě mně asi ještě trošku bude chybět potřebná fyzička, ale do závoďáku se těším víc než kdy jindy," řekl Pech.

Je nám líto, video expirovalo.
Valašskou rallye ovládl Grjazin, boj o druhé místo vyhrál Kopecký

Kopecký je naopak v pohodě. Po Valašce je v čele průběžného pořadí MČR, i když ji nevyhrál. Úvodní závod šampionátu ovládl Rus Nikolaj Grjazin, který do něj ale není přihlášený. "Šumava je vždy velmi nevyzpytatelná soutěž a je jedno, zda se jede na jaře nebo v zimě. Navíc letos přichystali pořadatelé nové nebo dlouho neježděné úseky rychlostních zkoušek. Tím bude soutěž ještě náročnější," řekl Kopecký.

Do souboje o přední pozice se budou snažit zasáhnou i další jezdci v čele s Filipem Marešem nebo Janem Černým. Navázat na vydařený start sezony se pokusí nečekaně čtvrtý z Valašky Dominik Stříteský. "Jsme moc rádi, že se do naší přípravy podařilo zařadit i test přímo na Šumavě. Počasí bylo spíše aprílové, takže jsme mohli vyzkoušet i různé varianty pneumatik. Uvidíme, zda nás i v závodě potká nestálé počasí, nebo ne," řekl Mareš.

Pořadatelé připravili pro posádky trať s 12 rychlostními zkouškami, osm se jich pojede v sobotu a čtyři v neděli. Řada z nich je nová a například v neděli se bude končit v Česku netradičně na šotolině.

"Bude potřeba zvážit rychlost s rizikem a k tomu dokonalou souhru se špióny. Ti musejí zvláště před druhým průjezdem zaznamenat každý obnažený kámen nebo díru, co se zcela jistě po prvním průjezdu celého startovního pole objeví. Asfaltové pneumatiky, na kterých tento úsek budeme muset projet, nejsou proti průrazu zdaleka tak odolné jako pneumatiky používané na šotolinu," podotkl Pech.

Stejně jako na Valašské rallye se bude závodit bez přítomnosti diváků u trati. I proto pořadatelé připravili několik internetových přímých přenosů. "Pokusili jsme se pro fanoušky udělat maximum možného a pevně věřím, že naše snaha o přiblížení rallye do jejich domácností bude úspěšná. Máme velkou radost z toho, že se postupně všeobecná opatření uvolňují a doufáme, že se i na fandy přenáší zlepšující se atmosféra ve společnosti," přál si předseda organizačního výboru Jan Petrů.

Průběžné pořadí Sonax MČR:

1. Kopecký 57, 2. Mareš (oba Škoda Fabia Rally2 Evo) 51, 3. Stříteský (Škoda Fabia R5) 33, 4. Cais (Ford Fiesta R5 MkII) 30, 5. Černý (Škoda Fabia Rally2 Evo) 25, 6. Jakeš (Škoda Fabia R5) 20.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články