Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Testoval jako nikdy, s autem se sžil rychle. Stříteský zažije v továrním týmu výjimečnou Rallye Bohemia

Dominik Stříteský prožije jedinečné závody. Před třemi lety debutoval v rallye a už teď se na jednom z největších tuzemských podniků, Rallye Bohemia, představí dokonce v továrním týmu Škoda motorsport. Zkušenosti bude nabírat se speciálem Fabia Rally2 evo. S vozem se sžil bez potíží nadmíru rychle a nabyté dovednosti chce využít nejen ve zbytku sezony.

Dominik Stříteský se svým vozem Škoda Fabia R5 na Rallye Hustopeče
zdroj: ČTK autor: Ján Honza

"Pro mnoho kluků je splněným snem, že se může posadit do továrního auta. Je potřeba ale pořád makat a neusnout na vavřínech. Je to jen jednorázový start, je potřeba se soustředit na zbytek sezony," prohlásil s rozvahou Stříteský v pořadu Svět motorů speciál.

Škoda motorsport letos sice v mistrovství republiky nestartuje, v rámci oslav 120 let působení automobilky v motoristickém sportu však na domácím klání udělá výjimku. Kromě Stříteského s navigátorem Jiřím Hovorkou pojede také sedminásobný mistr republiky a testovací jezdec týmu Jan Kopecký s Janem Hlouškem a bolivijský jezdec Marco Bulacia Wilkinson s argentinským spolujezdcem Marcelem Der Ohannesianem.

O možnosti startovat na mladoboleslavských závodech se dozvěděl Stříteský před dvěma měsíci. "Bylo to překvapení. Chtěli jsme se celý rok učit a dostat se na bednu a chtít bojovat o první místo až příští rok. Nabídka přišla hned po dvou závodech. Jsme nesmírně vděční," uvedl nadějný český pilot.

Je nám líto, video expirovalo.
Stříteský hostem Světa motorů speciál k nadcházející Rallye Bohemia

Zkušenosti s továrním týmem žádné nemá, ale seznamování s prací a mumrajem kolem bylo rychlé. "Bylo potřeba se s týmem sehrát. Nicméně jsou to profesionálové a vědí, jak s jezdci pracovat, takže to sehrávání nemělo dlouhého trvání."

Stříteský absolvoval velký testovací program. Výhodou pro něj bylo, že jezdil jen s mírně odlišným vozem, s o něco starší generací. "Evo je modernější, nikterak zázračněji to nefungovalo, jsou velmi podobné, od základu dobře dělané. Sehrání mezi mnou a autem proběhlo velmi rychle," zdůraznil. "Mohl jsem si vyzkoušet věci, které bychom si nikdy nebyli schopni dovolit," dodal.

Stříteský si uvědomuje zodpovědnost a nehodlá za každou cenu riskovat. "Přistupuju k tomu jako ke každému normálnímu závodu. Dostal jsem velkou možnost pracovat s lidmi, kteří jsou schopni posunout ve vnímání jízdy a auta. Pokusím se toho využít i v mém dealerském týmu."

V dosavadních závodech mistrovství republiky bojoval těsně pod stupni vítězů. To, že by mohl být výsledek o něco lepší s továrním autem, si nepřipouští. "Ze Škody na mě není žádný nátlak. Jedině kdybych si ten tlak vytvořil sám, a to bych byl sám proti sobě," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články