Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Barum Czech rallye: Kopecký změnil tým i priority, Pech se obává počasí

Osmkrát tu vyhrál, od roku 2015 neměla Barum Czech rallye jiného vítěze. Jan Kopecký je na startu opět, ale tentokrát se nesoustředí na celkový triumf v závodě mistrovství Evropy, ale hlavně chce získat co nejvíc bodů do národního šampionátu. V tom by mu mohlo pomoci i to, že jeden z velkých soupeřů Jan Černý nejede a Václav Pech má vysoké startovní číslo, což by mohlo při špatném počasí časy hodně ovlivnit.

"Od roku 2009 jsme sem jezdili v barvách Škody Motorsport s jasným cílem - popasovat se s evropskou špičkou a vyhrát. Tentokrát je priorita našeho dealerského týmu jiná. Soustředíme se na domácí šampionát a souboje s jezdci mistrovství Evropy pro nás budou něčím navíc," uvedl v tiskové zprávě Kopecký.

Před rokem totiž mladoboleslavský tovární tým oficiálně opustil a soustředí se hlavně na mistrovství republiky. "Uvidíme, jak se bude soutěž vyvíjet. Když to půjde, tak se o vítězství zcela jistě popereme, protože nechceme zklamat fanoušky, kteří zase vytvoří skvělou atmosféru a poženou nás dopředu," řekl Kopecký, jenž už před startem přišel o jednoho velkého soupeře.

Rus Alexej Lukjaňuk totiž havaroval při zkušební rychlostní zkoušce, výrazně poškodil vůz a do rallye neodstartuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Stříteský: Být na Barum rallye mezi deseti

Hlavním "evropským" soupeřem Kopeckého by tak měl být zkušený Nor Andreas Mikkelsen, jenž má za sebou 116 závodů mistrovství světa a byl členem továrních týmů Volkswagen a Hyundai. Nyní jezdí stejně jako Kopecký s vozem Škoda Fabia Rally2 Evo a ve Zlíně pojede poprvé se švédským spolujezdcem Jonasem Anderssonem.

I v českém mistrovství přišel Kopecký o jednoho velkého soupeře, třetí jezdec průběžného pořadí Jan Černý se totiž vůbec nepřihlásil. Současný mistr republiky Václav Pech zase nastoupí až s číslem 87, neboť pojede s vozem kategorie WRC a je přihlášen jen do českého mistrovství. A zlínští pořadatelé preferují ME a pravidla Mezinárodní automobilové federace.

"Bereme to jako velkou výzvu. Na výhody, či nevýhody naší startovní pozice si budeme muset počkat až v průběhu závodu. Nejvíc by výsledky mohlo ovlivnit počasí. Během dvou hodin může trať zmoknout nebo naopak oschnout. To by potom byly rozdíly v časech obrovské. Jistou nevýhodu však budeme určitě mít v závěru první etapy, kdy pojedeme poslední vložky proti těm vpředu už za tmy," uvedl Pech.

Jubilejní 50. ročník rallye začne tradičně v pátek v noci městskou rychlostní zkouškou, v sobotu a v neděli je na programu dalších 14 erzet.

Průběžné pořadí:

MČR: 1. Kopecký 218 bodů, 2. Mareš 167, 3. Černý (všichni Škoda Fabia Rally2 Evo) 139, 4. Stříteský (Škoda Fabia R5) 132, 5. Pech (Ford Focus WRC) 87, 6. Jakeš (Škoda Fabia R5) 72.

ME: 1. Lukjaňuk (Rus./Citroën C3 Rally2) 67, 2. Mikkelsen (Nor./Škoda Fabia Rally2 Evo) 66, 3. Llarena (Šp./Škoda Fabia Rally2 Evo) 61, ...10. Cais (ČR/Ford Fiesta R5) 28.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články