Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Komentátor ČT sport Zíta: Milíkovo třetí místo po karambolu ve Zlaté přilbě je pohádka

Už to vypadalo, že je po českých nadějích. Václav Milík v semifinále 70. ročníku Zlaté přilby ošklivě spadl a nebylo vůbec jisté, že do finále nastoupí. Možnost zabojovat o stupně vítězů ho ale nejspíše tak nahecovala, že se v Pardubicích "kousl" a postavil opět na start. A v plochodrážním svátku z toho nakonec bylo parádní třetí místo. "Václav je tvrdý chlapík. Měl jsem na krajíčku," přiznává komentátor ČT sport Jiří Zíta.

Václav Milík
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Zlatá přilba je specifický závod, ve světě takový není," říká jeho vítěz z roku 1996 Tomáš Topinka. Líbí se mu sedmdesátiletá tradice, ale i počet účastníků. Chápe tak, že divácká kulisa bývá obrovská. "Přijíždí hlavně Němci, Poláci, čeští diváci také nejsou zanedbatelní," pokračuje. Tentokrát jich bylo dokonce přes 14 tisíc.

Mohli tak sledovat, jak Milík upadl ve čtvrtém kole poslední semifinálové jízdy a ještě přes něj spadl Dán Nicky Pedersen. "Milík napsal po tom pádu trochu pohádku. Nikdo nevěřil, že bude schopen jet dále," tvrdí Zíta, který závod sledoval na vlastní oči z komentátorského stanoviště.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Milíkovo třetí místo ve Zlaté přilbě

Milík byl následně naložen do sanitky. "To jsme si říkali, že je konec," vzpomíná Zíta. Matematika nicméně byla jasná. "Viděli jsme, že kdyby byl zdráv, mohl by nastoupit do finálové jízdy. Taková informace může být injekcí, která ho nabudila, že se finále nejezdí každý rok. Tedy zkusit to ještě jednou, dát se do pořádku," říká Zíta.

Pardubický závodník nicméně minimálně potřeboval novou přilbu, protože ta původní mu při pádu praskla. Pak už mu po oklepání nic nebránilo v cestě pokusit se o obhajobu vítězství z loňského roku.

"Vystartoval tak z poledního místa," dodává Zíta. Milík se poté protáhl na druhou příčku za loňského mistra světa Australana Jasona Doyla, ale na něj nestačil. Na cílové rovince ho navíc předjel Slovák Martin Vaculík. Milík tak skončil třetí. "To, co ukázal, byla velká pohádka," prohlásil redaktor ČT sport.

Se Zlatou přilbou bývá spojován i Memoriál Luboše Tomíčka. Také tento závod je letos kulatý – slaví 50. výročí. A jede se vždy další den po skončení pardubického klání, v jehož startovní listině se tentokrát objevilo sedm jmen ze seriálu Grand Prix mistrovství světa.

"Je to provázané historií. Tomíček se při Zlaté přilbě zabil. Je to jednodušší i v komunikaci se závodníky, kteří se jen přesunou do Prahy," vysvětluje Topinka, který v roce 1996 vyhrál Zlatou přilbu jako první český závodník po pěti letech od triumfu Antonína Kaspera mladšího.

Pardubice jsou dle Topinky oproti Praze zhruba o padesát metrů větší. Zároveň otevřenější a začátky širší. "Jízda je tam jednodušší, o to je závodník rychlejší v nájezdu než na Markétě. Problém adaptace ale není," doplňuje Topinka s tím, že důležitá je především připravenost stroje na závody, které pomalu udělají kontury tečky za letošní sezonou. "Jen ještě budou nějaké závody v Anglii," přidává čtyřiačtyřicetiletý Topinka.

Sport
zdroj: ČT4

Ten už tak nyní vyhlíží, jak se povede právě Tomíčkův memoriál, kde se má představit pětice pravidelných účastníků Grand Prix i tři nejlepší čeští plochodrážníci Milík, Eduard Krčmář a Josef Franc. V GP startují Rus Emil Sajfutdinov, Dán Nicki Pedersen, Martin Vaculík ze Slovenska, Matěj Žagar ze Slovinska a Australan Chris Holder. Vítěz Zlaté přilby Doyle na startu nebude.

"Dráha je teď připravená na to, aby pojala déšť, který je předpovězen, Jestliže přestane do pěti pršet, tak se nic neděje. Je to mnohem líp nakropené. Ještě by potom bylo ideální, aby sluníčko vytáhlo lidi z domovů a přišli na klobásu a motorky," dodává Topinka. Přímý přenos 50. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka sledujte od 18:55 web ctsport.cz, od 20:15 pak rovněž ČT sport.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články