Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Milík skončil ve Zlaté přilbě třetí, v Pardubicích vládl Australan Doyle

Václav Milík neobhájil triumf ve Zlaté přilbě, ale na stupně vítězů se dostal. Na plochodrážním okruhu v Pardubicích měl český jezdec v poslední semifinálové jízdě těžký pád, přesto do finále nastoupil a v něm se z posledního místa dostal na druhé a o něj přišel těsně před cílem, kdy jej předstihl Slovák Martin Vaculík. Závod vyhrál Australan Jason Doyle. 

Před závodem říkal obhájce slavné trofeje, že je důležité hlavně dostat se do finále a tam se pak uvidí. Měl pravdu. I když v poslední zatáčce závěrečné semifinálové jízdy měl hrůzostrašný pád z druhého místa a málokdo v tu chvíli věřil, že český závodník bude moci startovat ve finále. Nakonec však po krátké lékařské prohlídce přímo na stadionu Milík mezi šesticí nejlepších závodníků ve finále nechyběl. 

Druhý účastník tohoto karambolu Nicki Pedersen z Dánska sice odešel z oválu po svých, ale do finále B nenastoupil.

Milík ve finále odstartoval z posledního místa, ale brzy se propracoval na druhou pozici a tlačil se na vedoucího Australana Doyla. Ten však vedení nakonec udržel a Milíka těsně před cílem stačil ještě předstihnout Slovák Vaculík. 

"Vyhrát tento závod byl vždy můj sen a jsem rád, že jsem přilbu nakonec i získal. Je to snad i více než vyhrát Grand Prix," řekl Doyle České televizi. Vyrovnal se i s nezvyklou délkou finále, které se v Pardubicích jezdí tradičně na šest kol. "Je to docela dost. Předtím jsem si při čtyřech kolech myslel, že mi snad dojde benzin," usmál se dvaatřicetiletý Australan, jenž navázal na řadu krajanů, kteří na východě Čech v minulosti vyhráli. Naposledy se to podařilo před čtyřmi lety Chrisi Holderovi.

Milík za sebou nemá příliš vydařenou sezonu, v Pardubicích ale předvedl skvělé výkony i přes těžký pád. "Jestli mě nehoda ovlivnila? Hodně. Je mi blbě a moc si toho nepamatuju. Dostal jsem do hlavy trochu větší ránu," řekl Milík. Mrzelo ho, že kvůli následnému vyloučení z jízdy přišel o dobrou startovní pozici pro finále. "Musel jsem tak startovat od prken, kde to dnes moc nešlo. Chtěl jsem si vyjet místo více ve středu," uvedl. Nakonec se mu ale podařilo splnit cíl, který si pro závod stanovil - probojovat se mezi trojici nejlepších. "Škoda ale pádu, mohlo to být lepší," dodal Vaculík v České televizi. 

Zlatá přilba, 70. ročník mezinárodního závodu na ploché dráze v Pardubicích:

Finále A: 1. Doyle (Austr.), 2. Vaculík (SR), 3. Milík (ČR), 4. Thomsen (Dán.), 5. Sajfutdinov (Rus.), 6. Lindbäck (Švéd.).

Finále B: 1. Andersen (Dán.), 2. Žagar (Slovin.), 3. J. Holder (Austr.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články