Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Vettel pravidla neporušil, protest Ferrari je zbytečný

Maranello/Praha - Mistrovi světa formule 1 Sebastianu Vettelovi mohly zůstat oči pro pláč. Stáj Ferrari totiž zvažovala oficiální protest proti jeho předjížděcímu manévru ve Velké ceně Brazílie. V případě úspěšné stížnosti německý jezdec Red Bullu mohl přijít o světový titul. Trojnásobným šampionem by se pak stal Španěl Fernando Alonso právě z Ferrari. FIA (Mezinárodní automobilová federace) se však manévrem zabývat nebude.

Italský tým podle britských médií analyzoval záběry z Vettelova vozu kvůli podezření, že předjel Francouze Jeana-Erika Vergneho ze stáje Toro Rosso ve chvíli, kdy byly na trati vyvěšeny žluté vlajky.

Ve žlutém pásmu, které je označeno žlutými vlajkami a blikajícími světly stejné barvy podél trati, musí řidiči jet opatrně. Předjíždění je v tu chvíli přísně zakázáno. Pokud je tento zákaz porušen, jezdec musí projet boxy v omezené rychlosti. Kdyby se incident stal až na samém konci závodu nebo byl přezkoumán po jeho závěru, obdrží viník dvacetisekundovou penalizaci.

Na "zavedení" žlutého pásma jsou řidiči upozorněni pomocí indikátoru na displeji přístrojové desky jejich monopostu. I přesto, že Vettelovi kontrolka svítila, je možné, že si mohl myslet, že Vergneho předjet může. Ještě před manévrem totiž na jednom ze záběrů je vidět maršál mávající zelenou vlajkou. Vettelovi by tím pádem odebrání titulu nehrozilo, což FIA následně potvrdila.

Po kolizi v úvodu posledního závodu sezony vybojoval Němec šesté místo a získal třetí titul za sebou o tři body před Alonsem. V případě udělení penalizace by Vettel v brazilské Grand Prix klesl na osmou příčku a šampionem by se stal o bod Alonso. Ten skončil v závodě druhý za Jensonem Buttonem a na kontě má tituly z let 2005 a 2006.

Konečné pořadí MS F1

1. Vettel 281 b., 2. Alonso 278, 3. Räikkönen 207, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 190, 5. Button 188.

Zpravodajský server televize BBC uvedl, že právě španělský jezdec na podání protestu nejvíce tlačil. Ferrari měla podle mezinárodního sportovního řádu čas do zítřka. FIA však zareagovala ještě před případným protestem. Podlení ní nebyl Vettelův manévr v rozporu s pravidly.

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC, Daily Mail

Hlavní zprávy

Nejčtenější články