Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šampion F1 Vettel: Ustáli jsme i špinavé triky

Sao Paulo - Staronový šampion formule 1 Sebastian Vettel si po zisku třetího titulu za sebou pochvaloval, že triumfoval navzdory "špinavým trikům" proti němu a jeho týmu Red Bull. Německý pilot slavil vítězství v mistrovství světa po nedělní dramatické Velké ceně Brazílie, v níž skončil šestý.

"Byl to hodně těžký závod, ale stále jsme byli ve hře. Zůstali jsme sami sebou celý rok, i když někteří lidé dělali věci, o kterých my bychom ani nepřemýšleli," uvedl Vettel. "Hodně lidí na nás zkoušelo špinavé triky, ale nenechali jsme se tím rozhodit a pokračovali jsme v naší cestě," dodal pětadvacetiletý pilot, jenž se stal nejmladším trojnásobným mistrem světa v historii.

Podle agentury Reuters není jasné, co přesně měl Vettel na mysli. Mohly to být spekulace o tom, že Vettel už má podepsanou smlouvu ve Ferrari, nebo pochyby, zda má jeho vůz v pořádku všechny technické náležitosti.

Sebastian Vettel:

Těžká byla pro obhájce mistrovského titulu i poslední velká cena. Hned ve čtvrté zatáčce měl kolizi a propadl se až do závěru pole. Stíhací jízdou však dosáhl na šesté místo, které mu zajistilo titul s tříbodovým náskokem před druhým Fernandem Alonsem z Ferrari.

"Myslím, že se pokazilo všechno, co se pokazit dalo," řekl Vettel k chaotickému úvodu závodu. Při kolizi si navíc poničil vysílačku, takže nemohl komunikovat s týmem. "Asi jsme trochu pokazili zastávku v boxech - jel jsem si pro přechodné pneumatiky, ale ty nebyly připraveny, protože jsme neměli žádnou radiovou komunikaci, nemohli mě slyšet," popsal Němec.

Ohlasy německého tisku na Vettlův triumf:

Bild: "Vettele, teď jsi závodnický bůh!"

Berliner zeitung: "SEBASTIAN si zajistil třetí titul v nejbláznivějším, nejkurióznějším a nejnapínavějším finále F1 všech dob."

Schwarzwälder Bote: "Sebastian Vettel je jednoduše nejlepší - prostě nejlepší. Už teď stojí na stejném stupínku jako Juan Manuel Fangio a Michael Schumacher. A to po právu, neboť nadmíru sympatický Heppenheiman, který stále působí dojmem malého uličníka, se i přes řadu neúspěchů v průběhu sezony nenechal od svého cíle odradit."

Süddeustche Zeitung: "Byl to těžký rok. Vettel ukázal nervy, měl velké problémy s autem. Teprve v rozhodující fázi se přestal dopouštět chyb. A vstoupil mezi vyvolené."

Der Spiegel: "Vítězství číslo tři není poslední."

Stejně tak nemohli v týmu slyšet Vettelovu reakci na zisk titulu po projetí cílem a ani upozornění pro šéfa týmu Chrise Hornera. Ten začal po skončení závodu Vettelovi do vysílačky vyjmenovávat osm pilotů, kteří dokázali šampionát F1 vyhrát třikrát před ním. "Začal Michaelem (Schumacherem), ten se lehce pamatuje, poté přišel Senna, Lauda, Piquet... Myslím, že jmenoval všechny kromě Prosta. Tak jsem mu říkal 'Zapomněl jsi na Prosta'," popsal Vettel konverzaci, jež však byla kvůli rozbité vysílačce pouze jednostranná.

Rodáka z Heppenheimu nyní čeká už potřetí tradiční kolečko oslav. V úterý poděkuje celému týmu v továrně v anglickém Milton Keynes, v sobotu se představí v centru Štýrského Hradce v Rakousku. Mistrovský pohár převezme 7. prosince na galavečeru Mezinárodní automobilové federace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články