Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V Kanadě slavil vítězství Red Bull, Mercedes předčil Ricciardo

Montreal - Velká cena Kanady přinesla letos nevídané drama. Sedmý závod sezony ovládl Australan Daniel Ricciardo ze stáje Red Bull, který slaví premiérové vítězství v kariéře, a ukončil tak dosavadní dominanci stáje. Vedoucí muž šampionátu Nico Rosberg z Německa dojel po technických problémech druhý, třetí místo obsadil čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Německa, Ricciardův týmový kolega.

Daniel Ricciardo
zdroj: ČTK/PA

Rosbergův parťák a vítěz čtyř z dosavadních sedmi závodů Lewis Hamilton z Velké Británie kvůli problémům s brzdami závod nedokončil, šestý double za sebou pro německý tým se tak nekonal. Konci nadvlády mercedesů předcházel vzájemný souboj na ostří nože v závěru závodu, po němž začali mít oba jezdci technické potíže.

Samotné finále potom poznamenala těžká nehoda. Felipe Massa z Brazílie se kolo před cílem snažil předjet v té době čtvrtého Mexičana Sergia Péreze ze stáje Force India, Pérez ale podle sportovních komisařů vybočil v závěru cílové rovinky ze své jízdní stopy a rozjetý Masssa, jenž se chystal k předjížděcímu manévru, už srážce nemohl zabránit.

Brazilec se svým williamsem narazil do levého zadního kola Pérezova monopostu a oba skončili v bariéře. Sergio Pérez bude za manévr pykat v příští Grand Prix v Rakousku, za trest přijde o pět míst na startovním roštu. 

Závod se tak dojel za asistence zpomalovacího vozu, přitom jen nedlouho předtím se Ricciardovi povedl rozhodující předjížděcí manévr proti trápícímu se Rosbergovi. "Předjel jsem ho v nájezdu do posledního kola, trefil jsem dobrý moment na předjetí. Takže je to úžasný pocit," radoval se Ricciardo, první letošní vítěz mimo tým Mercedes.

Drama už od startu

Už start v Kanadě přinesl dramatické situace. Nejprve Hamilton zkusil zaútočit na Rosberga, ale musel v první zatáčce intenzivně brzdit, čehož využil Vettel a dostal se na druhé místo. O pár sekund později došlo k nehodě po smyku Brita Maxe Chiltona ze stáje Marussia, který nešťastně trefil zrovna svého týmového kolegu Julese Bianchiho z Francie a po kolizi narazil do zdi. Na trati pak sedm kol kroužil bezpečnostní vůz. I Chilton, stejně jako Peréz, bude za svůj manévr potrestán. V Rakousku klesne o tři místa.

Montrealský okruh je velmi rychlý a má dvě zóny, kde se dá použít systém otevření přítlačného křídla DRS, čehož v jedenáctém kole využil Hamilton a snadno vrátil Vettelovi předjetí z úvodu závodu. Podle očekávání mercedesy všem ujely a v čele se vyměnily jen při zastávce v boxech.

Zdálo se, že boj o vítězství se opět zúžil pouze na tyto dva vozy. Ve čtyřiačtyřicátém okruhu se Rosberg vydal podruhé do boxů pro nové pneumatiky, kde se však zdržel příliš dlouho, čehož využil Hamilton, jehož zastávka byla o sekundu a půl rychlejší. Brit útočil na páté vítězství v sezoně, ale udělal jezdeckou chybu, propadl se za svého největšího soupeře a navíc mu selhaly zadní brzdy.

Podobné problémy měl po vzájemném souboji i Rosberg a na záda mu začala šlapat smečka jezdců v čele se skvěle jezdícím Pérezem. Ten startoval ze třinácté pozice a málem mu vyšla taktika jedné zastávky v boxech, k níž zajel v polovině závodu ze třetího místa. Nejprve jej ale předjeli Ricciardo i Vettel a o body ho pak připravil nepovedeným předjížděcím manévrem Massa.

Velká cena Kanady, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:39:12,830 (prům. rychlost 184,613 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -4,236, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -5,247, 4. Button (Brit./McLaren) -11,755, 5. Hülkenberg (Něm./Force India) -12,843, 6. Alonso (Šp./Ferrari) -14,869, 7. Bottas (Fin./Williams) -23,578, 8. Vergne (Fr./Toro Rosso) -28,026, 9. Magnussen (Dán./McLaren) -29,254, 10. Räikkönen (Fin./Ferrari) -53,678.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 19 závodů):

1. Rosberg 140 b., 2. Hamilton (Brit./Mercedes) 118, 3. Ricciardo 79, 4. Alonso 69, 5. Vettel 60, 6. Hülkenberg 57, 7. Button 43, 8. Bottas 40, 9. Magnussen 23, 10. Pérez (Mex./Force India) 20.

Pohár konstruktérů:

1. Mercedes 258, 2. Red Bull 139, 3. Ferrari 87, 4. Force India 77, 5. McLaren 66, 6. Williams 58, 7. Toro Rosso 12, 8. Lotus 8, 9. Marussia 2. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy