Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Rosberg si zopakoval triumf v Monaku a opět vede

Monte Carlo – Německý pilot Nico Rosberg s mercedesem obhájil vítězství ve Velké ceně Monaka a vrátil se do čela mistrovství světa formule 1. Na prvním místě v seriálu vystřídal týmového kolegu Brita Lewise Hamiltona, který po sérii čtyř prvenství dojel dnes druhý. Třetí místo obsadil Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu, jenž v závěru na Hamiltona dotíral, ale bývalý šampion v úzkých uličkách Monte Carla svou pozici uhájil.

Nico Rosberg
zdroj: ISIFA

Po druhém vítězství v sezoně, kterou zahájil triumfem v Melbourne, má Rosberg na kontě 122 bodů. Před Hamiltonem vede o čtyři body. Oba znovu navýšili už tak obří náskok před dalšími soupeři a boj o titul mistra světa se zužuje na dvojici jezdců Mercedesu.

Rosberg zopakoval scénář z loňského roku. V sobotu nejprve ve svém bydlišti zvládl nejlépe kvalifikaci a následně si z pole position dojel pro páté vítězství v kariéře. Tím se osmadvacetiletý Němec vyrovnal svému otci Kekemu, finskému mistru světa F1 z roku 1982.

Oba mají shodně z devíti sezon na kontě i 17 umístění na stupních vítězů, Nico však tuto bilanci v letošním životním ročníku může výrazně vylepšit. "Samozřejmě mám za sebou další výjimečný den. Lewis jel výborně a pořádně na mě tlačil. Udržel jsem ale chladnou hlavu a na konci trochu poodjel, protože jsem měl nové pneumatiky," uvedl Rosberg, který porazil svého týmového kolegu o více než devět sekund.

Mezi oběma piloty Mercedesu vzniklo dusno po sobotní kvalifikaci, v jejímž závěru Rosberg probrzdil zatáčku Mirabeau a vyjel z trati. Kvalifikace tím fakticky skončila, neboť bylo máváno žlutou vlajkou, takže Hamilton už neměl šanci dostat se před něj. Komisaři Rosbergův incident vyšetřovali, zda nešlo o úmysl, ale k žádnému trestu nesáhli.

Během závodu potkala Hamiltona komplikace, když si stěžoval, že špatně vidí. "Bylo to něco s krytem, nic vážného," uvedl mistr světa z roku 2008, kdy v Monaku vyhrál. "Máme za sebou dobrý den, pro tým je skvělé vybojovat další double. Jelo se mi výborně a cítil jsem se silný, ale tady je těžké předjíždět," dodal Hamilton. V závěru na něj útočil Ricciardo, ale nakonec o čtyři desetiny zaostal. Čtvrtý Španěl Fernando Alonso s ferrari ztratil na vítěze už přes půl minuty.

Lewis Hamilton
zdroj: AP autor: Patrick Baz

Po pátém double za sebou má Mercedes 240 bodů, zatímco druhý Red Bull 99. Úvodních šest závodů v sezoně se povedlo jedné stáji ovládnout poprvé od roku 1988, kdy to dokázali legendární piloti Ayrton Senna a Alain Prost v barvách McLarenu.

Další zklamání v letošní nepovedené sezoně prožil úřadující čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel. Po problémech s vozem v kvalifikaci dobře odstartoval a dostal se na třetí místo před kolegu z Red Bullu Ricciarda, ve čtvrtém kole však jeho monopost zpomalil kvůli slabému výkonu motoru.

"No tak, hoši. Myslel jsem, že jsme vyzkoušeli všechno," posteskl si frustrovaný německý jezdec. Po dlouhé zastávce v boxech se vrátil na trať jako poslední, ale pak si stěžoval, že nemůže řadit, a v osmém kole pro něj závod definitivně skončil. Podle Red Bullu šlo stejně jako v kvalifikaci o potíže s jednotkou rekuperace kinetické energie.

Ve své páté sezoně v F1 se dočkala prvních bodů stáj Marussia zásluhou Francouze Julese Bianchiho, který obsadil devátou příčku, i když si musel v závodě odpykat dvě penalizace. 

Velká cena Monaka, 6. závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:49:27,661 (prům. rychlost: 142,802 km/h), 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -9,200, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -9,600, 4. Alonso (Šp./Ferrari) -32,400, 5. Hülkenberg (Něm./Force India), 6. Button (Brit./McLaren), 7. Massa (Braz./Williams), 8. Grosjean (Fr./Lotus), 9. Bianchi (Fr./Marussia), 10. Magnussen (Dán./McLaren) všichni -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 6 z 19 závodů): 1. Rosberg 122, 2. Hamilton 118, 3. Alonso 61, 4. Ricciardo 54, 5. Hülkenberg 47, 6. Vettel (Něm./Red Bull) 45, 7. Bottas (Fin./Williams) 34, 8. Button 31, 9. Magnussen 21, 10. Pérez (Mex./Force India) 20.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 240, 2. Red Bull 99, 3. Ferrari 78, 4. Force India 67, 5. McLaren 52, 6. Williams 52, 7. Lotus 8, 8. Toro Rosso 8, 9. Marussia 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články