Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Strhující závod na Hungaroringu opanoval Ricciardo

Mogyoród - Napínavá bitva se strhla na Velké ceně Maďarska, kterou v závěru ovládl Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu a vybojoval druhé vítězství v sezoně i v kariéře. Fernando Alonso, jenž podstatnou část závodu vedl, skončil na druhém místě, třetí místo obsadil Lewis Hamilton, jenž musel startovat jako poslední z boxové uličky. Brit přitom musel v závěru odrážet útoky svého týmového kolegy a lídra celkového pořadí Nica Rosberga, jenž dojel na čtvrté pozici.

Slavící Daniel Ricciardo
zdroj: ČTK autor: Jiří Křenek

Hamiltonovi se sice nepovedlo vyhrát maďarský závod potřetí za sebou, ale udržel za sebou na čtvrtém místě kolegu z Mercedesu Němce Nica Rosberga a mírně snížil jeho náskok v čele mistrovství světa na 11 bodů.

"Byl to pěkně bláznivý víkend. Poztráceli jsme tu spoustu bodů. Měl jsem ze začátku hrozně studené brzdy a byl v háji, ale povedlo se mi prosadit i odtamtud," konstatoval Hamilton. Třetím místem po startu z boxů napodobil výkon mistra světa Němce Sebastiana Vettela z předloňského závodu v Abú Zabí.

Jezdci Mercedesu nezvítězili teprve podruhé v sezoně a stejně jako na začátku června v Montrealu jejich letošní nadvládu narušil Ricciardo. Po jedenácti závodech má na průběžném třetím místě v seriálu 131 bodů, o 71 bodů méně než Rosberg. "Je to stejný prima pocit jako vyhrát poprvé," uvedl pětadvacetiletý jezdec. Po jedenácti závodech má na průběžném třetím místě v seriálu 131 bodů, o 71 bodů méně než Rosberg.

Německý lídr šampionátu se teprve podruhé v sezoně nedostal na stupně vítězů, i když ovládl kvalifikaci a startoval z pole position. Před startem nad okruhem pršelo a všichni začínali na přechodných pneumatikách, již v osmém okruhu však dostali příležitost je přezout na hladké. Švéd Marcus Ericsson rozbil svůj caterham o bariéru, na trať vyjel zpomalovací vůz a závodníci zajížděli do depa.

Rosberg a další jezdci z čela to však nestihli mezi prvními, a tak se změnilo pořadí vpředu a poprvé se ujal vedení Ricciardo. Safety car znovu zasáhl do osudu závodu poté, co v 23. kole přehnal svou jízdu na hraně Mexičan Sergio Pérez a skončil s monopostem Force India v boxové zdi. Někteří piloti se opět rozhodli pro výměnu pneumatik a pořadí se znovu promíchalo.

Rosberg se propadl i kvůli potížím s brzdami, a když se dral zpět kupředu, marně se dožadoval, aby ho Hamilton pustil před sebe. Britský exmistr světa a čtyřnásobný vítěz maďarské Grand Prix neuposlechl ani příkaz z týmové vysílačky.

"Byl jsem velmi, velmi šokovaný, že mě k tomu tým vyzval," podivoval se Hamilton. Když se novináři na Hamiltonovo jednání ptali Rosberga, byl německý pilot podle agentury DPA viditelně rozčilený. "Musím se na to nejdřív podívat a prodiskutovat to s týmem," poznamenal lídr šampionátu.

V závěrečných kolech sváděli Ricciardo, Alonso a Hamilton boj na ostří nože o vítězství. Australanovi se povedl rozhodující manévr tři kola před koncem, když předjel Alonsa, a první místo už udržel. "Poprvé nám safety car nahrál, podruhé moc ne, ale v závěru jsme tam byli. Musel jsem pak předjíždět, což byla zábava," líčil Ricciardo dramatickou bitvu v závěrečných kolech. "Rozhodně teď budu slavit, potrvá to pár dnů a taky si užiju nějaké volno."

Alonso se musel bránit útočícímu Hamiltonovi, na kterého v samém závěru pro změnu dorážel Rosberg, jenž se na vedoucí trojici dotáhl. Španělský mistr světa z let 2005 a 2006 dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně, dosud byl na pódiu jen v dubnu v Šanghaji, kde dojel třetí. 

"Jsem absolutně spokojený. Je to náročná sezona a každé stupně vítězů nás mile překvapí. Museli jsme riskovat, abychom mohli usilovat o vítězství, a byli jsme blízko. Potřebujeme bláznivé závody, abychom se dostali na pódium, a dnes nám to vyšlo," uvedl Alonso, který je celkově čtvrtý, 16 bodů za Ricciardem.

Šesté místo v MS dál patří úřadujícímu čtyřnásobnému šampionovi Vettelovi, který nevybočil z nevýrazné sezony a dojel sedmý. Ve 33. kole navíc po smyku málem skončil ve zdi. Šampionát má před sebou měsíční přestávku, po níž bude pokračovat Velkou cenou Belgie.

Výsledky Velké ceny Maďarska, 11. závodu mistrovství světa vozů formule 1 v Mogyoródu

1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:53:05,058 (prům. rychlost 162,691 km/h), 2. Alonso (Šp./Ferrari) -5,225, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -5,857, 4. Rosberg (Něm./Mercedes) -6,361, 5. Massa (Braz./Williams) -29,841, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -31,491, 7. Vettel (Něm./Red Bull) -40,964, 8. Bottas (Fin./Williams) -41,344, 9. Vergne (Fr./Toro Rosso) -58,527, 10. Button (Brit./McLaren) -1:07,280.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 19 závodů)

1. Rosberg 202 b., 2. Hamilton 191, 3. Ricciardo 131, 4. Alonso 115, 5. Bottas 95, 6. Vettel 88, 7. Hülkenberg (Něm./Force India) 69, 8. Button 60, 9. Massa 40, 10. Magnussen (Dán./McLaren) 37.

Pohár konstruktérů

1. Mercedes 393, 2. Red Bull 219, 3. Ferrari 142, 4. Williams 135, 5. Force India 98, 6. McLaren 97, 7. Toro Rosso 17, 8. Lotus 8, 9. Marussia 2. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy