Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Nečekal jsem, že Ferrari začne ztrácet, nemám pro to vysvětlení, říká Hamilton

Za dva týdny v Americe si Lewis Hamilton může v předstihu zajistit pátý titul mistra světa formule 1, přitom ještě v červenci zaostával v průběžném pořadí za Sebastianem Vettelem o osm bodů. K obratu přispělo několikanásobné selhání konkurenčního Ferrari a pilot Mercedesu po vítězství v Japonsku přiznal, že něco takového vůbec nečekal.

Lewis Hamilton
zdroj: Reuters autor: Kim Hong-Ji

"V první polovině sezony bylo Ferrari hodně silné," citoval server motorsport.com Hamiltona, který na Vettela ztrácel osm bodů po deseti závodech z jednadvaceti. Jenže britský pilot potom vyhrál šest z následujících sedmi Velkých cen a za 14 dní v Austinu může tři závody před koncem šampionátu oslavit pátý titul v kariéře.

"Ještě v Monze a Singapuru bylo Ferrari nebezpečné, ale pak začalo odpadávat," uvedl Hamilton. "Nečekal jsem, že najednou začnou takhle ztrácet. Nemám pro to vysvětlení, ale moc o tom nepřemýšlím. Myslím, že Sebastian by to vysvětlil lépe," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton ovládl VC Japonska a je blízko titulu

Ferrari přitom mělo i poté silnější vůz, jenže nedokázalo výhodu využít ani v závodech, kde bylo podle papírových předpokladů jasným favoritem. Například v Singapuru, kde se navíc Mercedesu nikdy nedařilo, ovládl kvalifikaci i závod Hamilton. Hamiltonovi navíc do čela šampionátu pomohly i Vettelovy zbytečné chyby.

V Německu si jel domácí pilot pro jasné vítězství, ale na mokré trati havaroval, zatímco v Itálii se jezdec Ferrari zase po kolizi s Hamiltonem ve druhé zatáčce propadl na předposlední místo. Nyní v Suzuce zase Ferrari v kvalifikaci poslalo piloty na trať se špatnými gumami a Vettel odstartoval až z osmého místa. V závodě sice ztrátu rychle stáhl, ale po kontaktu při zbytečně riskantním souboji s Maxem Verstappenem z Red Bullu se propadl na předposlední příčku.

Před sezonou jsme si nastavili laťku vysoko, říká Hamilton

Hamilton toho využil, připsal si čtvrtý triumf za sebou, a pokud v Austinu získá o osm bodů víc než Vettel, připíše si jako třetí pilot v historii pátý titul mistra světa. Vyrovnal by tím Juana Manuela Fangia a lepší už by byl jen rekordman Michael Schumacher se sedmi triumfy.

"Musíte mít jasný cíl. My jsme si ho před sezonou nastavili vysoko. Takže během letní přestávky jsme dřeli na tom, abychom se vrátili ještě silnější," řekl Hamilton. "Ne vždycky se to povede, ale my to díky skvělé práci každého člena týmu dokázali," prohlásil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články