Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Necítím se úplně dobře, řekl Hamilton poté, co mu Bottas daroval výhru

Taktika vítězila a Lewis Hamilton z toho radost neměl. Britský pilot formule 1 po výhře ve Velké ceně Ruska udělal další krok k pátému titulu světového šampiona, ale byl rozpačitý ze způsobu, jakým k němu došel. Vedení Mercedesu totiž zhruba v polovině závodu přikázalo Valtterimu Bottasovi, který jel na vítězství, aby obhájce titulu pustil před sebe.

Lewis Hamilton
zdroj: Reuters autor: Kim Hong-Ji

"Necítím se úplně dobře," řekl Hamilton po vítězství v pátém z posledních šesti závodů. Pět Velkých cen před koncem díky tomu v průběžném pořadí zvýšil náskok před druhým Sebastianem Vettlem z Ferrari na 50 bodů. "Ještě nikdy jsem se takhle po vítězství necítil," dodal.  

Bottas musel pustit Hamiltona v 25. kole a ten se pak po zastávce vedoucího Maxe Verstappena z Red Bullu dostal do čela. Rozhodnutí šéfů Mercedesu ho připravilo o první vítězství v sezoně a obhajobu triumfu ze Soči. "Neznám moc týmových kolegů, kteří by udělali něco takového," podotkl Hamilton.  

"Není to příjemná pozice, ale ujistil jsem Valtteriho, že já jsem o to nežádal. Tým prostě cítil, že je to správná věc, a rozhodl podle toho," prohlásil Hamilton, který v cíli místo oslav hned šel poděkovat Bottasovi. "Je to, jak to je. Pro tým to byl skvělý výsledek, získal maximum bodů, ale byl to hodně těžký závod," uvedl finský pilot.  

Je nám líto, video expirovalo.
V Rusku vyhrál Hamilton a šampionát F1 vede už o 50 bodů

Rozhodnutí nechat vyhrát Hamiltona už během závodu vysvětloval zklamanému Bottasovi i šéf Mercedesu Toto Wolff. "Všichni jsme v srdci závodníci a chceme, aby vyhrávali ti nejrychlejší. Ale také musíme být pragmatičtí," řekl po závodě novinářům. "A přesně tak to bylo dneska. Měli bychom skákat radostí, že jsme byli na prvním a druhém místě, ale museli jsme kvůli tomu jít proti Valtterimu. Měl vyhrát, ale my rozhodli jinak," uvedl.  

"Je to pro tým i jezdce demotivující, ale taková je krutá realita. Dnes jsme mohli navýšit náskok o sedm bodů v mistrovství světa, které je pro nás letos velmi těžké a náročné," prohlásil Wolff.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články