Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Kvalifikaci v Rusku ovládl v rekordu Bottas. Hamilton Vettela nechal za sebou

Největší favorité na titul v mistrovství světa formule 1 se tentokrát museli sklonit. Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Ruska formule 1 vyhrál v rekordním čase Valtteri Bottas z Mercedesu. Vedle týmového kolegy se do první řady postaví vedoucí jezdec seriálu Lewis Hamilton, jeho soupeř v boji o titul Sebastian Vettel z Ferrari bude na startu třetí. 

Valtteri Bottas
zdroj: REUTERS autor: Maxim Shemetov

Bottas si před rokem v Rusku dojel pro první z tří dosavadních vítězství v kariéře a i dnes potvrdil, že mu městský okruh v Soči svědčí. Časem 1:31,387 se postaral o nový rekord, který vylepšil o téměř dvě sekundy. Finský pilot zaznamenal šestou pole position v kariéře.

První místo na startu měl v závěrečné části kvalifikace na dosah i Hamilton. Čtyřnásobný mistr světa ale v sedmé zatáčce vyjel z trati a nakonec za Bottasem zaostal o necelé dvě desetiny. Vozy Mercedesu jsou v ideální pozici udržet si neporazitelnost v Rusku, kde vyhrály všechny čtyři dosavadní závody.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvalifikaci F1 v Soči vyhrál Bottas před Hamiltonem

"Poslední dvě kola ve třetí části kvalifikace mi moc nevyšla, ale člověk nemůže mít všechno. Hlavní je, že jsem ve hře o vítězství," prohlásil Hamilton, kterému by navíc mohla situaci ulehčit i týmová režie. "Zítra ráno se o tom pobavíme a uvidíme, jak se vyvine závod," řekl šéf Mercedesu Tot Wolff.

Hamilton navíc může udělat další krok k obhajobě titulu, protože Vettel za ním na třetí pozici zaostal o čtyři desetiny. Pilot Ferrari, který rovněž může získat pátý titul mistra světa, na druhém místě průběžného pořadí šest závodů před koncem ztrácí 40 bodů.

"Zrovna jsem mluvil s Valtterim a říkal jsem mu, že by to mohlo dopadnout jako loni," uvedl Vettel, který před rokem vyhrál kvalifikaci, ale pro vítězství si nakonec z třetího místa dojel právě Bottas. "Mercedesy byly hodně rychlé, takže je důležité, že jsme se jim aspoň trochu přiblížili. Ale měli jsme být ještě o něco blíž," dodal.

Čtvrtou příčku obsadil s téměř sekundovou ztrátou Kimi Räikkönen z Ferrari, zatímco ani jeden z vozů Red Bullu nepostoupil do závěrečné části kvalifikace. Max Verstappen s Danielem Ricciardem se navíc po očekávaných trestech za nepovolené výměny částí motoru postaví až konec startovního pole.

"Auto je lepší, než jsme čekali. Na rovinkách ztrácíme, ale doháníme to v zatáčkách. Takže když odjedeme čistý závod s dobrou strategií, tak bychom se měli vrátit na páté a šesté místo," uvedl Verstappen, který v den závodu oslaví 21. narozeniny. "Jako dárek bych bral dobrý start a posun o pár míst," dodal.

Kvalifikace na Velkou cenu Ruska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Soči:

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:31,387, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,145, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,556, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,850, 5. Magnussen (Dán./Haas) -1,794, 6. Ocon (Fr./Force India) -2,026, 7. Leclerc (Mon./Sauber) -2,032, 8. Pérez (Mex./Force India) -2,176, 9. Grosjean (Fr./Haas) -2,317, 10. Ericsson (Švéd./Sauber) -3,809.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články