Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Můj nejlepší rok a nejlepší titul, raduje se šampion F1 Verstappen

Za svůj nejlepší titul ve formuli 1 považuje pilot Red Bullu Max Verstappen z Nizozemska letošní triumf. Už trojnásobný světový šampion si cení stálosti svých výkonů v sezoně, v níž vyhrál už třináct ze šestnácti Velkých cen. "Je to obrovský okamžik hrdosti, pro mě, mou rodinu a tým," řekl Verstappen po sobotním sprintu v Kataru, v němž byl druhý a získal tak jistotu vítězství v šampionátu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Verstappen už má další titul

"Tenhle titul je nejlepší. Ten první byl emotivnější, protože to se vám splní všechny sny. Ale letos je můj nejlepší rok a jsem především pyšný na svou stálost," konstatoval staronový šampion F1.

Šestadvacetiletý Verstappen navázal na triumfy z let 2021 a 2002 a stal se jedenáctým pilotem historie, který se radoval z mistrovského titulu minimálně třikrát. Rodák z belgického Hasseltu se dotáhl na legendy Nikiho Laudu, Jacka Brabhama, Jackieho Stewarta, Ayrtona Sennu a Nelsona Piqueta, jehož dcera Kelly je jeho přítelkyní. Absolutními rekordmany jsou se sedmi triumfy Lewis Hamilton a Michael Schumacher.

"Nevím, jak dlouho to ještě vydrží, takže si to velmi užívám a snažím se prožít každý okamžik. Dosáhl jsem už víc, než jsem si kdy pomyslel," řekl syn bývalého pilota F1 Jose Verstappena. "Jsem ještě hodně mladý, mám před sebou spoustu dobrých let, abych byl na nejvyšší úrovni. Jde jen o to, jak dlouho tu budu chtít být," uvedl.

Myšlenky na konec kariéry Verstappen ale aktuálně vůbec nemá. "Snažím se stále zlepšovat. Nemyslím na to, abych byl rychlý jezdec, ale abych jako člověk a pilot rostl," řekl vítěz 48 Velkých cen.

Vzhledem k tomu, že si titul zajistil v průběhu závodního víkendu, neměl Verstappen příliš času na oslavy. Už dnes v 19:00 SELČ startuje v Kataru hlavní závod, do něhož novopečený trojnásobný šampion vyrazí po páteční výhře v kvalifikaci z pole position.

"Mé nastavení zůstává stále stejné. Chci toho vyhrát tolik, kolik jen zvládnu," řekl na tiskové konferenci po sprintu a prozradil, že tým chce slavit do dvou hodin v noci. "Dám si pár minerálek a zítra zase půjdu na to," dodala hlavní hvězda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články