Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Verstappen potvrdil v Suzuce svou dominanci

Drama od samého počátku, překvapení v průběhu a rozhodně žádná nuda. Velká cena vozů formule 1 nabídla divákům maximum. Max Verstappen, poté co zbytku startovního pole dominoval celý víkend, svým vítězstvím zároveň zajistil Red Bullu šestý titul v Poháru konstruktérů.

Je nám líto, video expirovalo.
Verstappen kraloval v Japonsku

Dramatický průběh od samého začátku. Max Verstappen, který startoval z pole position, musel na startu odrážet útok obou McLarenů. Lando Norris, jež startoval ze třetí pozice za svým týmovým kolegou Piastrim, měl k předjetí vedoucího muže blízko, před úřadujícího šampiona se však v první zatáčce nedostal

"Měl jsem dobrý start a málem jsem Maxe dostal. Max je ale Max a ve druhé zatáčce jsem nedostal šanci. Snažil jsem se, ale byl dnes rychlý," uvedl Norris.

Uprostřed startovního pole však došlo ke kontaktu mezi Valterri Bottasem a Alexandrem Albonem, při kterém finský pilot přišel o část předního křídla musel předčasně do boxů. Na trať vyrazil safety car, smůla finského pilota tím ovšem nekončila.

Po restartu v pátém kole skončil v jedenácté zatáčce po kontaktu s Loganem Sargeantem mimo trať. Svůj monopost sice dokázal dostat zpět na okruh, kvůli míře jeho poškození se však rozhodl v závodu nepokračovat.

Dramatický start VC Japonska
zdroj: Reuters

Úřadující šampion svůj restart VC v úvodu pátého kola ovšem načasoval perfektně a McLarenu Landa Norisse nenechal jakékoliv naděje k druhému ataku. Bez větších problémů se mu podařilo zvyšovat náskok a mířil k dalšímu triumfu.

Jeho týmovému parťákovi naopak nic nešlo podle plánu. Po kontaktu v úvodním kole byl mexický pilot nucen zajet do boxů pro výměnu předního křídla. Kvůli jezdecké chybě, kdy pod safety carem předjel při nájezdu do boxů jednoho ze soupeřů, dostal pětivteřinovou penalizaci. To však nebylo vše.

Při pokusu o předjetí Kevina Magnussena, kdy se Pérez snažil probojovat startovním polem, do Haasu narazil a musel znovu do boxů pro opětovnou výměnu předního křídla. V dalším kole pak přišlo rozhodnutí ze závodu odstoupit a i pro něho tak závod skončil předčasně. 

Do poloviny závodu odstoupili ze závodu další dva monoposty – po Lanci Strollovi VC předčasně skončila i pro druhý z Williamsů Alexandra Albona. O překvapení všech se však v třicátém kole postarala stáj Red Bull.

Druhé odstoupení

Navzdory faktu, že Sergio Pérez ze závodu odstoupil, se během třicátého kola Mexičan v boxech znovu připravoval ve svém monopostu a zdálo se, že jej rakouský tým pošle zpět na trať – přesto, že oproti ostatním byl v té době přibližně o dvacet kol pozadu. Pérez nakonec do průběhu VC skutečně znovu nastoupil – ve čtyřicátém kole se Mexičan připojil k ostatním na okruhu.

Po odjetí dvou kol, během kterých podstoupil svou pětivteřinovou penalizaci za vytlačení soupeře mimo okruh při virtuálním safety caru, podruhé odstoupil. "Nebyl to jeho den. Jsem si ale jistý, že se v příštím závodě vrátí," zastal se Péreze šéf Red Bullu Christian Horner.

Závod sám pro sebe si zatím na čele užíval Max Verstappen. Rodák z Hasseltu tak všem znovu ukázal, že aktuálně jej, se správným nastavením vozu, ostatní mohou těžko ohrozit. Verstappen na okruhu Suzuka zvítězil s pohodlným náskokem téměř dvaceti vteřin před Lando Norissem a Oscarem Piastrim z McLarenu, pro kterého bylo třetí místo prvním podiovým umístěním ve formuli 1. Verstappenovo prvenství zároveň znamenalo šesté vítězství v Poháru konstruktérů pro Red Bull. 

"Byl to neskutečný víkend. Auto pracovalo skvěle a je úžasné ovládnout Pohár konstruktérů. Jsem na všechny v týmu velmi hrdý. Je to pro nás neskutečný rok," řekl Verstappen. "Dnes jsem měl potíže jen na startu, kde se mi protočila kola. Pak už to byl jasný závod," doplnil vedoucí muž pořadí, který obhájil v Japonsku loňské vítězství.

Velká cena Japonska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Suzuce:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:30:58,421, 2. Norris (Brit./McLaren) -19,387, 3. Piastri (Austr./McLaren) -36,494, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -43,998, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -49,376, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -50,221.
Nejrychlejší kolo: Verstappen.
Průběžné pořadí MS (po 16 z 22 závodů): 1. Verstappen 400 b., 2. Pérez (Mex./Red Bull) 223, 3. Hamilton 190, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) 174, 5. Sainz 150, 6. Leclerc 135.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 623, 2. Mercedes 305, 3. Ferrari 285, 4. Aston Martin 221, 5. McLaren 172, 6. Alpine 84.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články