Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Autokros v Pace letos nebude. Navrhli jsme FIA aby se ME zrušilo, říká šéf závodu v Pace

V červenci se měl jet v Nové Pace tradiční závod mistrovství Evropy v autokrosu, jenže jako mnohé další sportovní akce se ruší. Kvůli pandemii koronaviru se pořadatelé rozhodli původně pátý díl šampionátu zrušit. "Jsme na tom podobně jako další organizátoři. Nikdo z nás neví, jaké budou podmínky pohybu osob a jak to bude s diváky i jezdci," řekl předseda novopackého Autoklubu Bohumil Kužel.

Petr Nikodém
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Vedení klubu se k definitivnímu rozhodnutí odhodlalo s téměř tříměsíčním předstihem. "Je to ze dvou důvodů - zdraví a ekonomika. Kdyby se u nás jelo, už bychom nyní museli rozjet propagaci, a to stojí peníze," vysvětlil Kužel, podle jehož slov nechtěli organizovat závod bez diváků a zahraničních jezdců.

"Představitelé vlády nyní říkají, že v létě nebudou například žádné velké koncerty a festivaly. A co jsme my? Motoristický festival," podotkl šéf nejpopulárnějšího evropského autokrosového závodu, který každoročně navštěvuje přes deset tisíc fanoušků.

Šampionát měl začít v polovině května v německém Seelowu, závod byl však stejně jako následné díly ME v Lotyšsku a Litvě zrušen. Jisté je, že kvůli rozhodnutí německé vlády se nepojede ani na konci června v Kunvaldu. Závodit se tak začne nejdřív v Saint Georges de Montaigu ve Francii 20. a 21. července. Součástí ME je i srpnový závod v Přerově.

"Zástupcům FIA (Mezinárodní automobilové federace) navrhli, aby se letos ME zrušilo. Po nás se má jet jen v Přerově a ve Francii a Itálii, která patří k nejpostiženějším zemím. Kdo tam pojede? A aby mistra určili například jen dva závody, mi nepřijde správné," vysvětlil Kužel.

Podobně nejasný osud má i český šampionát, ve kterém byly doposud odloženy úvodní tři závody. Teoreticky nejbližší se pojede na konci července v Poříčí.

"Je otázka, jak to bude s republikou vypadat. Nemyslím si, že bude možné případně seriál uspořádat v rychlém sledu. Každý víkend jeden závod, jak jsem četl," řekl šéf novopackého klubu. Jako reálnou možnost vidí alespoň konání volného závodu, aby si autokrosaři vyzkoušeli své stroje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články