Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zlepšila jsem zatáčky a byl to asi nejlepší rok na prkně, září Samková

Eva Samková v nové sezoně vykročila za obhajobou triumfu ve Světovém poháru skvěle. V Montafonu vyhrála všechny jízdy a ovládla úvod ročníku. Následně po chybě v semifinále skončila sedmá v Cervinii. Stěžejní pro ni ale byly měsíce předtím. Úřadující mistryně světa ve snowboardcrossu bude na rok 2019 vzpomínat vyloženě jedna báseň. Přímé přenosy ze Světového poháru vysílá ČT sport a web ctsport.cz

Eva Samková slaví titul mistryně světa
zdroj: ČTK/AP

Pro titul světové šampionky si česká snowboardcrossařka dojela v únoru v americkém Solitude. Stříbro získala Britka Charlotte Bankesová, bronz Italka Michela Moioliová.

"Nebylo to o tolik napřed, byly to asi jen drobnosti. Jelo to skvěle, sedělo mi to a povedlo se mi to od začátku. Bylo to o tom, že jsem se snažila hrozně dupat. Na boulích tlačit, zavěsit se, když jede člověk vzadu, a pak byl důležitý skok po sešupu," poposuje po necelém roce Samková.

Sama se nepovažuje za suverénní osobu v seriálu. "Nemám pocit, že jezdím skvěle, rychle. V tréninku má člověk pocit, že mu to ani nejde. Trenér jde po tom, abych jezdila ideálně tak, jak to jde provést. Myslím, že mám poměrně dobrej cit pro skluz. To je věc, která se dá poznat na testování prken. Cit pro sníh, kdy člověk nedělá věci navíc," vysvětluje Samková.

Je nám líto, video expirovalo.
Zimní sporty 2019

Že to v USA směřuje k zisku světového zlata, naznačovalo už jen to, že se v tamním prostředí cítila dobře. "Byla jsem naladěná tak, že jsem připravená to vyhrát. V Sierra Nevadě jsem se tak dobře necejtila," připomíná mistrovství světa v roe 2017, kdy skončila ve Španělsku bez medaile.

"V den závodu jsem byla najednou hrozně unavená. Dala jsem si kofeinové tablety, zapila jsem je energeťákem, začala jsem létat," nabízí své vítězné menu knírkový dravec ze Solitude.

V rámci sportu postupem let nepociťuje výraznou změnu v rivalství a vnímání závodů. "Je tam furt pohoda. Když stojíte ve startovní bráně, s holkama už se moc nevykecáváte. Chcete vyhrát. Když vyhrajete kvalifikaci před druhou o jednu vteřinu, stačí to, aby se vás bály," směje se Samková.

Eva Samková
zdroj: ČTK/AP

Šestadvacetiletá snowboardistka letos ovládla i Světový pohár. "Asi to byl nejlepší rok na prkně. Kdyby tam byla ta olympiáda, bude to úplně nejlepší. Tohle byly věci, že svěťák byl nad tím. Mistrovství světa jsem si splnila a svěťák byl o tom, že jsem se cítila dobře."

Úspěch přisuzuje i výkonnostnímu posunu jízdy v zatáčkách a fyzické zdatnosti. "Dva roky v kuse jsem naštěstí zdravá. Příprava je znát. Zlepšení je v zatáčkách, s nimiž jsem vždycky trochu bojovala. Na tom jsme začínali trénink a slyšela jsem, že s nimi mám problém," přiznává olympijská vítězka ze Soči.

Právě odstartovaná sezona 2019/20 bude bez velkého vrcholu v podobě světového šampionátu nebo olympijských her, Samková tedy možná bude experimentovat. "Chceme techniku zlepšovat a upevnit na trochu vyšší úrovni, takže se může stát, že budeme zkoušet i různé věci na závodech a třeba to nevyjde," tvrdí bronzová medailistka z Pchjongčchangu.

Přesto by se ráda ve Světovém poháru pohybovala v popředí. Celkem šestidílný elitní seriál vyvrcholí v polovině března ve švýcarském Veysonnaz. Samková plánuje startovat také v domácím závodě Evropského poháru, který se uskuteční na Dolní Moravě 12. a 13. února.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články