Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Samková po zranění skončila sedmá, Novotný se vážně zranil

Vallnord-Arcalís (Andorra) - Olympijská naděje Eva Samková se po lehkém zranění kolena vrátila do Světového poháru sedmým místem v Andoře. Po kolizi a následném pádu v semifinále bez potíží vyhrála takzvané malé finále. Vítězkou se stala Kanaďanka Dominique Maltaisová před Bulharkou Alexandrou Žekovovou a Lindsey Jacobelisovou z USA. Stínem dnešního závodu je vážné zranění kolena Michala Novotného.

Eva Samková
zdroj: isifa/THE CANADIAN PRESS autor: Jacques Boissinot

Dvacetiletá trojnásobná juniorská mistryně světa Samková byla druhá v kvalifikaci a prokázala, že koleno je už v pořádku. V semifinálové jízdě ale při pokusu předjet Američanku Jacqueline Hernandezovou škrtla o prkno soupeřky a obě snowboardistky upadly. "Byla to vina Evy," připustil kouč Marek Jelínek. "Jo, moje chyba, trochu jsem to uspěchala, jak nejsem zvyklá jezdit v šesti," souhlasila Samková. "Hlavně, že se nic nestalo," ulevilo se jí.

Samková vyhrála bez větších potíží alespoň malé finále. "O dvacet metrů," poznamenal Jelínek. "To jsem si spravila chuť," řekla Samková. Česká naděje pro olympiádu v Soči v boji o sedmé místo porazila hravě i vítězku z Vancouveru Kanaďanku Maelle Rickerovou. "Beru to pozitivně, sice jsem chtěla víc, ale jsem spokojená," hodnotila Samková. "Jsme spokojení, tři týdny nejezdila, dobrý výkon," doplnil kouč. Samková, vítězka úvodního závodu sezony v Montafonu, kvůli zranění kolena vynechala závody v kanadském Lake Louise, v průběžném pořadí SP jí nyní patří čtvrté místo.

Hned v první finálové jízdě upadl Novotný a s největší pravděpodobností si přetrhl zadní zkřížený vaz v pravém koleně. Dostal se do navlas stejné situace jako boulařka Nikola Sudová, která si stejné zranění přivodila rovněž měsíc před olympiádou ve Vancouveru, kde nakonec startovala, ale podle očekávání neuspěla. "Je nyní v péči lékařů, řešíme to i s českými doktory. Ale podle prvních vyšetření to nevypadá dobře," řekl Jelínek.

Novotný podle všeho sáhne ke stejnému řešení jako před čtyřmi lety Sudová - zkusí se na Soči připravit i se zraněním, neboť operační zákrok by si vyžádal dlouhou léčbu. Další čeští reprezentanti David Bakeš a Emil Novák se seřadili na 28. a 29. místě. V Andoře se pojede i v neděli, závody jsou posledním kláním SP před olympijskými hrami v Soči.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články