Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kdo další mimo hokejistů vyžene fanoušky na náměstí?

Praha - Na olympiádu je prodáno už 80% lístků vyhrazených pro Česko. Fanoušci budou s napětím očekávat, jestli náš tým zopakuje historické okamžiky: zlato z Nagana anebo bronz z Turína. Olympiáda je speciální pro celý hokejový svět. Od Nagana jde o nejprestižnější akci i pro profesionály. Letos do Soči pojede Slavomír Lener jako manažer týmu. Před šestnácti lety pomáhal Ivanu Hlinkovi jako druhý trenér. "To byla poprvé tzv. otevřená olympiáda, kde mohli hrát hráči z NHL a nejlepší proti nejlepším a my jsme tenkrát překvapili svět," vzpomíná generální manažer hokejistů.

Čeští hokejoví fanoušci
zdroj: ČT 24

Místo spojené s naganskými rekordy, to je Staroměstské náměstí. Finále hokejového turnaje na něm sledovalo sedmdesát tisíc diváků. Samotný finálový zápas s Ruskem je pak divácky nejúspěšnějším sportovním přenosem. I při dalších olympijských hrách byl hokej zase nejsledovanějším sportem - a největší pozornost přitahovaly opět bitvy s Rusy - navzdory časovému posunu. Letos Češi ponocovat nebudou. Zápasy ve skupině budou v šest hodin večer nebo v devět ráno.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejová mánie

Samotní hráči odletí do Soči přesně za měsíc. Až na místě se setkají s kolegy ze zámoří. Před prvním zápasem se Švédskem budou mít na sehrání jen dva dny. "Vždycky máme cíl medaili, ale realita je taková, že minimálně sedm týmů sahá po medailích," predikuje Lener.

O fanoušky nejen hokeje bude postaráno hlavně v Praze. "Otevřeme na Letné olympijský park, kde fanoušci budou moci nejenom sledovat a fandit, ale zároveň si budou moci vyzkoušet řadu sportů," Alexander Kliment, mluvčí ČOV.

Věrný fanoušek hokejového týmu Fantomas:

FantomasDoprovází ho od roku 1999. Nevynechal žádný velký turnaj, ale letos zatím neví, zda včas odletí - nemá potvrzení, zda objednané lístky opravdu dostane. Pokud ano, nastoupí v civilu šéf stavební firmy do letadla se zbrusu novým latexovým repertoárem. "Budu mít připravenou novou sadu speciálně na olympiádu," hlásí známá postava z hokejových tribun.

Sledovaný snowboarding, biatlon a rychlobruselní

Pozornost v únoru v Soči nebude směřovat jenom k hokejovému týmu. Podle sportovních expertů by totiž medailí mohlo být mnohem víc než při poslední olympiádě ve Vancouveru. Kromě Martiny Sáblíkové se hodně očekává od biatlonistů nebo snowboardistů.

Formu ladí jedni z nejlepších českých snowboardistů Eva Samková a její trenér Michal Novotný. "Doufáme, že budeme lepší než kluci před čtyřma rokama," vtipkuje ve videovzkazu Samková.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi na olympiádě

Právě snowboardisté budou letos patřit k favoritům a jejich disciplíny k těm nejočekávanějším. Dalšími kandidáty na cenné kovy jsou Martina Sáblíková, která obhajuje zlato, před čtyřmi lety bronzový Lukáš Bauer a nebo biatlonistka Gabriela Soukalová a další biatlonisté. I ti jsou v plném zápřahu při přesunu z jednoho světového poháru na druhý z Oberhofu do Ruhpoldingu.

Vlajkonoškou výpravy bude Šárka Strachová, i ona obhajuje bronz. "Teď mě čekají čtyři závody evropského poháru a v neděli závod ve Flauchenze," hlásí z koloběhu světového poháru lyžařka známější pod jménem Záhrobská.

Šéf české mise Martin Doktor o počtu medailí:

"Já si myslím, že bychom se mohli dostat na sedm devět medailí, ale také je možné že těch medailí bude míň." 

Celkem se v Soči představí téměř devadesát českých sportovců. Česko ale bude mít zastoupení i jiné - například oficiální auto olympiády je Škoda, pečivo sportovcům připraví stroje vyrobené v Liberci a v kontejnerech ze Zlatých Hor budou mít všichni olympionici zázemí. Z tuzemska pochází i oficiální oblečení na slavnostní zahájení. To ale oblékne reprezentace Andory. A kanadští biatlonisté budou bojovat v čelenkách ušitých také v Česku. Sportovci i firmy teď dolaďují poslední detaily. Už 7. února totiž musí být vše perfektní.


Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články