Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Turné čtyř můstků startuje. Kdo patří mezi favority a co dokáže osamocený Koudelka?

První vrchol skokanské sezony je tu. Tradičního Turné čtyř můstků se z českých reprezentantů účastní pouze nejzkušenějších z nich, třiatřicetiletý rodák z Lomnice nad Popelkou Roman Koudelka. Česká skokanská základna není široká, ostatní reprezentanti jsou ve věku, kdy ještě musejí sbírat zkušenosti. Ti, kteří by případně připadali v úvahu startují v Kontinentálním poháru v Engelbergu. Přímý přenos kvalifikací v Oberstdorfu můžete sledovat od 16:25 na ČT sport Plus.

zdroj: ČTK/AP/ autor: Matthias Schrader

Dosavadní průběh sezony je z pohledu českých reprezentantů katastrofální. Kromě prvního závodu ve Wisle, kde byl Koudelka padesátý, se poté v ani jednom z dalších sedmi závodů nepodařilo žádnému skokanovi postoupit ani z kvalifikace. Dokáže Koudelka prolomit černou sérii a vypořádat se s kvalifikačními nástrahami?

Letošní start na Turné bude je pro Romana Koudelku jeho patnáctým v kariéře. Premiéru si odbyl v roce 2006 v Oberstdorfu. Tehdy skončil na 30. místě. V loňském ročníku startoval pouze v posledním závodě v rakouském Bischofshofenu. Byl to zároveň jeho 44 závod na Turné v kariéře.

Jeho nejlepším celkovým výsledkem bylo dvakrát páté místo v letech 2012 a 2019. V první desítce se umístil ještě v roce 2015, konkrétně na devátém místě. Nejlepších výsledků dosáhl na můstku v Ga-Pa. Dokázal zde být celkem pětkrát do desátého místa. Na ostatních můstcích se na každém z nich do první desítky dostal dvakrát. Jeho nejlepším individuálním výsledkem jsou dvě čtvrtá místa. Obě získal v Ga-Pa, poprvé se mu to povedlo na Nový rok 2008, druhé si připsal na konto o jedenáct let později.

Loňský ročník opanoval Japonec Rjoju Kobajaši, který vyjma posledního závodu všechny tři ostatní vyhrál. Druhý skončil Nor Marius Lindvik a na místě třetím se umístil další z Norů Halvor Egner Granerud. Zajímavostí je, že počínaje rokem 2017 se radovali z celkového vítězství pouze skokané z Polska a Japonska.

V tomto specifickém závodě, kde se skáče KO systémem, čelí účastníci velkému psychickému vypětí, jelikož během devíti dnů musí absolvovat čtyři kvalifikační skoky a v závodech předvést osm vyrovnaných výkonů, a ne všichni se s tím dokážou srovnat. Každý si je vědom toho, že není prostor na sebemenší zaváhání, které jinak znamená konec nadějí na to uspět v celkovém pořadí.

Už jsme byli svědky několika selhání. Nemusíme chodit do minulosti ani příliš daleko. Mnozí mají jistě ještě v paměti, jak v sezoně 2016/17 Daniel André Tande, tehdy vedoucí závodník, po odskákaných třech závodech totálně pokazil druhé kolo v posledním klání v Bischoshofenu a pohřbil tím své veškeré naděje na celkové prvenství. Nakonec skončil na třetím místě.

Kubacki vs. Lanišek? A kdo může překvapit?

Největší favority hledejme ve dvojici Dawid Kubacki z Polska a Anže Lanišek ze Slovinska. Od začátku sezony jsou zcela bezkonkurenční, o čemž svědčí bilance z doposud osmi odskákaných závodů SP. Kubacki má na kontě čtyři triumfy, Lanišek o jeden méně. Jen jedno jediné vítězství přenechali někomu jinému. Ve finské Ruce se o něj podělila dvojice Stefan Kraft a Halvor Egner Granerud. Co se výsledků na Turné týče, tak je na tom Dawid Kubacki o poznání lépe než jeho největší rival. Je celkovým vítězem z roku 2020. Rok poté skončil na místě třetím. Naproti tomu dosavadním nejlepším umístěním Anžeho Laniška je 16. místo, které vybojoval v loňském ročníku.

Dalšími, s kým se musí určitě počítat, je Rakušan Stefan Kraft a Polák Piotr Žyla. Oba v sezoně předvádějí vyrovnané výkony. O tom svědčí fakt, že se v každém závodě vždy umístili do desátého místa. Norové čekají na svého vítěze od roku 2007, když tehdy zvítězil Anders Jacobsen.

Napodobit se ho bude snažit další z řady spolufavoritů Halvor Egner Granerud. Nebude to mít však jednoduché. V první řadě se bude muset vyvarovat zaváháním ve druhých kolech závodu.

Kdo bude chtít zajisté promluvit do konečného pořadí, je i Němec Karl Geiger. Němečtí fanoušci do něj vkládají největší naděje a jeho výkony budou sledovat s velkým očekáváním. Důvod je prostý. Němci, kteří jsou považováni za skokanskou velmoc, čekají na svého vítěze již dlouhých dvacet jedna let, kdy se z vítězství radoval Sven Hannawald. Od té doby brali němečtí skokané pětkrát druhé místo a třikrát místo třetí.

Skvělé výkony rovněž předvádí sedmatřicetiletý Rakušan Manuel Fettner, jenž na Turné debutoval v roce 2001, a rozhodně bude chtít atakovat své nejlepší umístění, kterého dosáhl o deset let později, kdy skončil celkově na čtvrtém místě.

Do výčtů favoritů se dá zařadit také trio Kamil Stoch, Rjoju Kobajaši a Marius Lindvik. Jenže jejich výkony v dosavadním průběhu sezony jsou hodně za očekáváním. Otázkou je, jestli je příčinou pokles výkonnosti, zda časovali formu směrem k Turné, nebo ji časují až ke světovému šampionátu. Všichni tři mají velké zkušenosti s bojem o celkové prvenství. Posuďte sami: Stoch je trojnásobným vítězem, Kobajaši dvojnásobným a Lindvik dokázal být dvakrát druhý.

Celkový vítěz a nový majitel Zlatého orla bude znám na Tři krále, kdy je na programu poslední závod v Bischofshofenu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články