Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Složitou kvalifikaci v Oberstdorfu vyhrál Aschenwald, Koudelka a Polášek postoupili

Odstartoval 69. ročník zimní klasiky. Turné čtyř můstků, letos bez diváků, má na programu první díl v Oberstdorfu. Kvalifikaci ve větru a sněžení ovládl Rakušan Philipp Aschenwald před favorizovaným Norem Halvorem Egnerem Granerudem. Dva čeští skokané Roman Koudelka a Viktor Polášek postoupili do závodu. Čestmír Kožíšek naopak neuspěl. Je ale možné, že si nakonec první kolo závodu zaskáče. Záleží, jak dopadnou opakované testy na koronavirus u polských skokanů, kteří nebyli do kvalifikace připuštěni. Hlavní závod sledujte živě zítra od 16:10 na webu ctsport.cz a poté i programu ČT sport.

Skok Romana Koudelky před prázdnými tribunami v Oberstdorfu
zdroj: ČTK/DPA autor: Daniel Karmann

Polští svěřenci českého trenéra Michala Doležala včetně obhájce prvenství Dawida Kubackého nemohli kvalifikaci skákat kvůli pozitivnímu testu Klemense Muraňky. Jeho opakovaný test ale podle Poláků koronavirus nepotvrdil.

Poláci proto podstoupili třetí test a FIS večer oznámila, že pokud budou všichni v úterý dopoledne negativní, mohou skákat. Ve 14:30 by polští reprezentanti absolvovali tréninkové kolo, v 15:00 se uskuteční zkušební kolo a 1. kolo od 16:30 odskáče všech 62 přihlášených závodníků. V Oberstdorfu by se tak nekonal v 1. kole pro Turné tradiční vyřazovací systém.

Pokud by některý z Poláků ale měl pozitivní test, do závodu by nemohli. Platily by tak výsledky kvalifikace, v které Polášek skočil 111,5 metru a obsadil 35. místo. Ve vyřazovacím prvním kole by se utkal v souboji bývalých juniorských mistrů světa s Rakušanem Michaelem Hayböckem. Problémy s kolenem sužovaný Koudelka skončil s výkonem 104 metrů na 46. příčce a jeho soupeřem by byl vítěz předminulého ročníku Japonec Rjoju Kobajaši.

Kožíšek by v případě neúčasti Poláků neskákal, jelikož se přes stometrovou hranici v kvalifikaci nedostal. Urychlil odraz, dopadl jen na 98,5 metru a zůstal mezi pěticí skokanů, kteří se do závodu z kvalifikace neprobojovali.

Náročné podmínky v kvalifikaci na německém můstku nejlépe zvládl Philipp Aschenwald. Rakušan skočil nejdále – 128,5 metru. Druhý skončil o více než deset bodů zpět lídr Světového poháru a favorit Turné Nor Halvor Egner Granerud.

Kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 se skáče před prázdnými tribunami. Pořadatelé do ochozů dali alespoň kartonové podobizny diváků.

Kvalifikace na závod SP a Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Oberstdorfu (Německo):

1. Aschenwald (Rak.) 134,9 b. (128,5 m), 2. Granerud (Nor.) 123,8 (122), 3. C. Prevc (Slovin.) 123,5 (122), 4. Huber (Rak.) 123,3 (127,5), 5. R. Kobajaši (Jap.) 122,5 (122,5), 6. Aalto (Fin.) 121,2 (126), ...35. Polášek 97,7 (111,5), 46. Koudelka 89,8 (104), 52. Kožíšek (všichni ČR) 79,0 (98,5).

Dvojice pro 1. kolo závodu:

Polášek - Hayböck (Rak.), Koudelka - R. Kobajaši.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články