Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Turné startuje v Oberstdorfu i s Koudelkou, favoritem je Granerud

Stejně jako v loňském roce budou čeští skokani na lyžích usilovat na Turné čtyř můstků po pomalém rozjezdu sezony o zlepšení. A stejně jako v loňském roce nebude ve startovní listině scházet Roman Koudelka, přestože se o jeho zdravotním stavu do poslední chvíle spekulovalo. Bodovanou třicítku by chtěli atakovat také Viktor Polášek a Čestmír Kožíšek. Za hlavního favorita je považován Nor Halvor Egner Granerud. Přímý přenos kvalifikace z prvního závodu v Oberstdorfu sledujte od 16:20 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Po úvodním měření sil v Oberstdorfu bude následovat zastávka v Garmisch-Partenkirchenu, rakouská část začne v Innsbrucku a uzavře se 6. ledna v Bischofshofenu. Kvůli koronaviru se 69. ročník uskuteční bez diváků, jen před televizními kamerami.

K hlavním sokům Graneruda by měli patřit Němci v čele s Markusem Eisenbichlerem a Rakušané s uzdraveným Stefanem Kraftem. Lídr Světového poháru Granerud opanoval pět závodů seriálu v řadě. "Přitom nedělám extrémně dobré skoky, ale vyrovnané," řekl na webu federace FIS.

Obhájce Dawid Kubacki či bývalý šampion Kamil Stoch naopak o celkové vítězství usilovat nemohou. Kvůli nákaze koronavirem v týmu totiž minimálně v úvodním závodu Turné nebudou startovat. Svěřenci českého trenéra Michala Doležala musí do karantény kvůli pozitivnímu testu Klemense Muraňky.

"Je nám to moc líto, ale kvůli ochraně ostatních sportovců nezbyla zdravotnímu úřadu žádná jiná možnost. Z rozhodnutí úřadu nemůžeme nechat polský tým v Oberstdorfu startovat," uvedl generální sekretář úvodního závodu Turné Florian Stern.

Prioritou je mistrovství světa, má jasno Koudelka 

Češi v probíhající sezoně bodovali jen díky Poláškovi a Kožíškovi v posledním podniku před vánoční pauzou v Engelbergu. Na Turné dvakrát pátý Koudelka zatím skákal po zranění kolena jen dvakrát a ani jednou neprošel kvalifikací. 

Koleno ho navíc v Engelbergu bolelo, a pokud se problém vrátí, možná ani Turné nedokončí. "Kdyby to nešlo, tak odjedu a dám tomu zase chvíli klid. Prioritou je pro mě určitě mistrovství světa," citoval Koudelku server iDNES.cz.

V minulosti Češi slavili na Turné dvě celková vítězství. Jako první uspěl v roce 1971 legendární Jiří Raška a v roce 2006 kraloval současný šéf skokanského úseku Jakub Janda, který se o prvenství podělil s Finem Jannem Ahonenem.

Turné tradičně probíhá speciálním systémem. Kvalifikace určí dvojice pro vyřazovací první kolo, do druhého projde 25 vítězů a pět nejlepších poražených. Nejlepší skokan obdrží jako v minulém ročníku 20 tisíc švýcarských franků (485 tisíc korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články