Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Geiger zvládl drama v Planici a je mistrem světa v letech

Vyvrcholení světového šampionátu v letech na lyžích nabídlo drama. Mistrem světa je Němec Karl Geiger, který triumfoval o pouhý půlbod před Norem Halvorem Granerudem. Německou dominanci potvrdil třetím místem Markus Eisenbichler. Finálový den byl bohužel už bez české účasti. Čestmír Kožíšek nepostoupil do vyvolené třicítky, skončil na 33. místě.

Německý skokan Karl Geiger
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Českým reprezentantům se na MS nedařilo. Filip Sakala, syn mistra světa v letech z Planice z roku 1994 Jaroslava Sakaly, byl diskvalifikován kvůli nevyhovující kombinéze v kvalifikaci po skoku, kterým by se stejně do závodu nedostal. Čestmír Kožíšek vypadl po 1. kole a skončil třiatřicátý.

Geiger vedl před lídrem Světového poháru Granerudem a krajanem Eisenbichlerem po pátečních dvou kolech. Dnes skočil 240,5 metru a před posledním kolem měl zdánlivě vysoký náskok více než sedmi bodů.

Granerud ve finále zaútočil letem dlouhým 243 metrů. Geigerův pokus byl sice o 11,5 metru kratší, ale mnohem stylovější a Němec nakonec uhájil první místo ziskem 877,2 bodu. Nor měl 875,7 bodu.

"Je to nepopsatelný pocit, před víkendem jsem na to vůbec nepomyslel. Jsem z toho úplně paf," řekl Geiger. Největšího úspěchu kariéry dosáhl poté, co vynechal Světový pohár v Nižním Tagilu, protože jeho manželka byla ve vysokém stupni těhotenství s jejich prvním dítětem.

Sedmadvacetiletý Geiger získal první velkou individuální medaili a navázal na minulý rok. Na MS v klasickém lyžování v Seefeldu vybojoval stříbro na velkém můstku a triumfoval s týmem mužů i smíšeným družstvem. Mistrem světa je jako první Němec po Severinu Freundovi, který zvítězil v Harrachově v roce 2014.

Po čtyřech předešlých šampionátech zkrácených na dvě či tři kola se o novém mistru světa v letech rozhodlo po všech čtyřech pokusech. Naposledy se to povedlo před deseti lety rovněž v Planici, kdy zlato získal Švýcar Simon Ammann.

Mistrovství světa v letech se kvůli koronaviru konalo se zpožděním a bez fanoušků. Původně se mělo o medaile bojovat v předešlé sezoně v polovině března.

Zajc kritizoval slovinského trenéra, oba skončili v reprezentaci

Zajímavá změna přišla ve slovinském týmu v průběhu šampionátu na domácí půdě. Po kritice trenéra byl v polovině soutěže z reprezentace vyřazen skokan Timi Zajc a následně odstoupil hlavní kouč Gorazd Bertoncelj. Slovince ve zbytku MS povede asistent Robert Hrgota.

Dvacetiletý Zajc otevřeně práci trenéra kritizoval po pátečním úvodním dnu závodu jednotlivců, po němž mu patřilo až 27. místo, a vyzval ho k rezignaci. Šéf slovinských skokanů a sdruženářů Gorazd Pogorelčnik na to zareagoval vyřazením Zajce z týmu, ale dvě hodiny nato sám kouč Bertoncelj odstoupil. V nedělní soutěži družstev Zajce nahradí bývalý mistr světa Peter Prevc.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články