Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Koudelka může na středním můstku zaútočit na první seniorskou medali

Falun (Švédsko) – Závodem na středním můstku začne pro skokany na lyžích mistrovství světa ve Falunu a první šanci zaútočit na stupně vítězů tak bude mít Roman Koudelka. Martin Jakš a Eva Vrabcová-Nývltová dostanou šanci se předvést ve skiatlonu. Skiatlon žen sledujte dnes od 12:55, skiatlon mužů od 14:25 a skoky na středním můstku od 16:25. Vše v přímém přenosu na ČT sport a našem webu.

V posledních letech se na středním můstku skokani potkávají většinou jen na světových šampionátech a na olympijských hrách. "Moc se na nich neskáče, ale je to tradice," řekl Koudelka a dodal: "Kdo má formu, zaskáče vždycky na všem." Český skokan vybojoval na středním můstku před osmi lety juniorský titul mistra světa a mezi elitou na něm loni v létě vyhrál závod letní Grand Prix.

V této zimě navíc Koudelka vyhrál čtyři závody světového poháru a čtyřikrát stál na stupních vítězů a na šampionátu se tak bude muset vyrovnávat s úlohou favorita. "Toho štěstí letos už bylo docela dost a bylo by nad plán, kdyby byla medaile. Ale samozřejmě kdyby byla, tak se zlobit nebudu," usmál se.

Rakouský trenér českého týmu Richard Schallert si myslí, že je Koudelka před závody ve výborné formě, i když první trénink tomu výsledkově nenasvědčoval. "Nebyl uvolněný, proto to nebylo ono, ale promluvili jsme si o tom a všechno vypadá dobře. Může tady jenom získat a nemá co ztratit. Hlavně, aby si šel skoky užít," řekl kouč.

Pokud by uspěl, navázal by na Jaroslava Sakalu, který si z Falunu v roce 1993 odvezl tři medaile - stříbro za velký můstek a soutěž družstev a bronz za střední můstek. Poslední skokanské zlato vybojoval Jiří Parma před 28 lety. Titul předloni v Itálii slavil Nor Anders Bardal, ale tentokrát k favoritům nepatří. Těmi jsou Rakušané v čele se Stefanem Kraftem, Němec Severin Freund, Slovinec Peter Prevc nebo Švýcar Simon Ammann.

Společně s Koudelkou se v hlavním závodě představí i zbylí tři Češi, kteří v pátek nastoupili do kvalifikace, Jakub Janda, Lukáš Hlava a Jan Matura.

Skiatlon je pro Čechy závodem na rozjetí

"Myslím, že to není úplně bídné, ale záleží, na co to bude stačit oproti ostatním," komentoval Jakš svou formu. Ani Vrabcová-Nývltová si po zdravotních trablech z úvodu sezony vysoké cíle neklade. "Snad budu schopná bojovat a nebude to trápení," řekla.

Pro oba je skiatlon závodem na rozjetí. Jakš by chtěl zaútočit na desítku ve volné patnáctce, Vrabcová-Nývltová považuje za hlavní disciplínu klasickou třicítku. Vrabcové-Nývltové nevyšel podle představ poslední světový pohár v neděli v Östersundu, ve skiatlonu by si proto ráda spravila náladu. "Teď se mi jezdí líp. Lyžovala jsem, nebylo to takové to chození jako na začátku sezony, tak to snad bude lepší. Minulý týden se mi to nepovedlo, snad se to otočí," doufala.

Jakš bral v závěru přípravy na šampionát antibiotika, proto se jeho forma těžko odhaduje. "To očekávání je proto malinko větší a moc nevím, jaké to bude. Jediné, co dobře vím, je, že to bude dlouhé a že to bude hodně bolet," smál se. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články