Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

SP ve skikrosu nepřivítá Špindlerův Mlýn, ale Harrachov

Praha - Závod Světového poháru ve skikrosu, který se měl konat 23. a 24. února 2013 ve Špindlerově Mlýně, byl přeložen do Harrachova. Organizátoři se totiž nedohodli i kvůli novým požadavkům Mezinárodní lyžařské federace (FIS) s novými provozovateli největšího českého lyžařského střediska a závod byli nuceni přesunout.

Zástupci Svazu lyžařů České republiky a agentura Sport Invest se domluvili na konání závodů ještě s bývalým vedením Špindlerova Mlýna. Představenstvo společnosti Melida, která má krkonošské středisko nově v pronájmu, ale dohodu změnilo. Důvodem je prý hlavně skutečnost, že FIS po loňské smrtelné nehodě Kanaďana Nicka Zoricice zpřísnila nároky na bezpečnost trati.

"Červená sjezdovka ve Svatém Petru se jim zdála moc prudká. Průměrný sklon trati v Harrachově je přívětivější," řekl David Trávníček z firmy Sport Invest, která lyžařskému svazu s organizací pomáhá. Se změnou podle zástupců svazu souhlasil i koordinátor FIS Joseph T. Fitzgerald.

Závod SP ve skikrosu se má do Česka vrátit po šesti letech. Svaz ho chce pojmout jako domácí rozlučku s Tomášem Krausem, propagátorem disciplíny, jenž hodlá po olympijských hrách v Soči ukončit kariéru. Kraus byl vůbec prvním vítězem závodu Světového poháru v této nové disciplíně, stal se dvakrát mistrem světa a Světový pohár vyhrál celkově čtyřikrát.

Český svaz tělesné výchovy jako majoritní vlastník areály ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou pronajal, Harrachov provozuje nadále sám. Ve všech krkonošských centrech má minoritní podíl i lyžařský svaz. Špindlerův Mlýn slíbil pořadatelům společné vyjednání kompenzace nákladů vzniklých se změnou místa konání závodu.

V Harrachově tak budou letos dva závody Světového poháru během jednoho měsíce, neboť na začátku února se tam konají lety na lyžích jako test před mistrovstvím světa v příští sezoně. "Je to pro nás trochu komplikace, ale chceme do Česka dostávat vrcholné akce," řekl generální sekretář svazu lyžařů Petr Graclík. "A tenhle závod chceme udělat dobře už kvůli Tomášovi (Krausovi) a jeho týmu," dodal.

Svaz lyžařů ve spolupráci s Českým olympijským výborem má s Harrachovem velké plány, rád by ho proměnil v Národní olympijské centrum. "Naším cílem je v horizontu pěti až deseti let areál výrazně zmodernizovat," uvedl člen výkonného výboru ČOV Roman Kumpošt. Prvním krokem bude oprava můstků, na nichž se v příští sezoně bude konat MS v letech na lyžích.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články