Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Skončí sdruženáři na úvod SP ve dvacítce? Do závodů jdou Portyk, Pažout i Vytrval

Kolotoč Světového poháru v severské kombinaci se podobně roztáčí ve finském středisku Ruka u Kuusama. V úvodu olympijské sezony do seriálu naskočí česká trojice Tomáš Portyk, Ondřej Pažout a Jan Vytrval. Přímé přenosy SP přinese ČT sport, od 11:00 sledujte na webu ctsport.cz závod skokanů.

"Byl bych rád, kdyby v některém z úvodních závodů skončili alespoň dva do dvacátého místa, a samozřejmě pozice v elitní desítce by byla super," uvedl reprezentační trenér Marek Šablatura.

"Zranění a nemoci z přípravy sice bereme v potaz, ale nechceme si dávat malé cíle. Hodně bude záležet na tom, jak se klukům vydaří skokanská část," dodal.

Každý z reprezentantů si prošel menším či větším výpadkem. Pažout si při fotbálku rozsekl o branku hlavu a po pádu při skokanském tréninku na Ještědu si naštípl kostrč. Vytrval léčil na podzim výron kotníku a poté přišel kvůli viróze o běžecké soustředění na ledovci.

Portyk si dlouhodobě stěžoval na únavu, ztrátu energie a vyčerpání organismu. Podstoupil bezpočet lékařských testů a vyšetření a v červnu mu byly odebrány vzorky kostní dřeně, které onkologické onemocnění nepotvrdily.

"Prostě mu docházela šťáva. Odpočinul si v létě u moře i psychicky. Je zase nastavený pozitivně," řekl koncem srpna Šablatura.

Před startem zimy jsou sdruženáři po soustředění v Rovaniemi zdravotně v pořádku. "Ale je jasné, že z letního a podzimního období, kdy měli nejrůznější problémy, si nesou určitý tréninkový výpadek. Postupně se však vynasnažíme manko dohnat," konstatoval Šablatura.

V minulém ročníku SP skončil Portyk jako nejlepší z Čechů celkově pětatřicátý. Pažoutovi vyšel na mistrovství světa závod na středním můstku, v němž skončil třináctý.

Na čtvrtý celkový triumf bude útočit Nor Magnus Riiber. K jeho největším sokům patří jeho krajané, rakouský mistr světa Johannes Lamparter, tradičně početná ekipa silných Němců a Japonci.

Světový pohár žen v severské kombinaci začne o týden později 3. prosince v norském Lillehammeru a premiéru by si v něm měla odbýt sedmnáctiletá Tereza Koldovská.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články