Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Portyk před první "dospěláckou" sezonou: Vše směřuju k MS

Kuusamo (Finsko)/Praha - V minulé sezoně se sdruženář Tomáš Portyk rozloučil s juniorskou kategorií titulem mistra světa a nyní se chce čím dál více prosazovat mezi muži. Věří, že stále zůstane "letcem" a skokanská část pro něj bude dobrým odrazovým můstkem do běhu, který se snaží zlepšovat.

Dvacetiletý Portyk vstoupí do čtvrté sezony ve Světovém poháru, ale poprvé si už během zimy neodskočí na juniorský šampionát. "Čeká mě první dospělácká sezona a doufám, že jsem se dobře připravil," řekl závodník z Lomnice nad Popelkou.

Na hranici dvacítky jezdí relativně stabilně a loni v prosinci se premiérově dostal v závodu SP i do elitní desítky, kterou uzavíral. "Chtěl bych zajíždět podobné výsledky častěji. Doufám, že první závody, které bývají nervózní, dopadnou dobře, že nás první závody dobře nastartují a pak se to bude rozvíjet dál," uvedl Portyk.

Za hlavní cíl označil únorové mistrovství světa v Lahti. "Tam to všichni budou směřovat. Vše se k tomu pokusíme vyladit i my a chtěl bych tam zajet pěkný výsledek," prohlásil účastník dvou šampionátů, jehož nejlepším výsledkem je 30. místo.

Jeho předností je skok. Už dokázal i mezi elitou první část kombinace vyhrát a dostát přezdívce Letec. Ve formě na můstku se cítí i před nadcházející zimou. "Je stabilní a věřím, že mi skok zase půjde a od toho se bude vše odvíjet," řekl.

Zlepšit potřebuje především běh. Na desetikilometrové trati zatím na nejlepší sdruženáře ztrácí. V létě na běhu hodně pracoval a testy ukazovaly zlepšení. "Jde to nahoru, ale zlepšují se všichni," řekl Portyk. "Vím, že všechno nepřijde hnedka, jak bych chtěl, ale pílí a tréninkem, co tomu dávám. A za dva, tři roky budu jezdit celých deset kilometrů bez krize ke konci, co mám teďka," doplnil.

Nyní už je přes měsíc na severu Evropy. Na rozdíl od loňska tam ale není z českých závodníků sám. "Loni čtrnáct dnů trvalo jako věčnost, nemohl jsem ani zkoušet lyže. Teďka to všechno rychle utíká a v partě je to lepší," pochvaloval si.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články