Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští lyžaři míří stále výš. Portyk, Zemanová i Horák chtějí mezi elitu

Praha – České lyžaře čeká předolympijská sezona, ve které jsou vrcholem především světové šampionáty. Mezi sdruženáři má velkou šanci na úspěch juniorský mistr světa Tomáš Portyk. Mezi elitu by se rádi prodrali ale třeba i snowboardista Petr Horák nebo skikrosařka Andrea Zemanová.

Čeští lyžaři
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Dvacetiletý Portyk ví, že mezi seniory to nebude mít jednoduché, zaměřil se proto na svou slabší disciplínu – běh. "Bude to těžký úkol, protože seniorská kategorie je někde úplně jinde než ta juniorská, ale jsem rád, že jsem to zakončil zlatou medailí. Teď se budu snažit prosazovat i mezi seniory a doufám, že se to bude postupně zlepšovat a nějaká medaile zase znova přijde," pronesl.

Sdruženářská sezona začíná o posledním listopadovém víkendu. To ta snowboardová až v polovině prosince. Vysoko míří i vítěz univerziády a čtvrtý muž Světového poháru snowboardista Horák. "Začala kvalifikační sezona pro olympiádu, takže budu objíždět Světové poháry a snažit se nasbírat tolik bodů, kolik bude možných," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští lyžaři si před novou sezonou věří

Na závody se těší také skikrosařka Zemanová. Loni byla v seriálu devatenáctá, letos má natrénováno a chtěla by se ještě zlepšit. "Mám nalyžováno nejvíc, co jsem kdy měla. Jak jsem teď s německým týmem, tak do toho docela šlápli. Snad to bude dobrý a už se těším, až budu moct vyjet na lyže," uvedla talentovaná závodnice, která se připravuje v Mnichově v kombinovaném týmu i s muži.

I pro ni začíná boj o olympijskou nominaci, po zranění kolene však nechce na startu nic uspěchat. Cíle si klade vysoké: umístění v první desítce by se mělo stát normou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články