Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Souboj s bratrem či hubnutí tuků. Už se tím hlavně bavím, řekl Northug před Jizerskou padesátkou

Doby, kdy v běžecké stopě neměl konkurenci a získával medaili za medailí, jsou už pryč, a Petter Northug si v současnosti užívá zaslouženého sportovního důchodu. Na běžecké lyžování ale nezavřel a občas se na některém ze závodů představí. Jako teď na Jizerské padesátce, kde ho čeká páteční sprint i nedělní hlavní závod. Velké ambice legendární Nor nemá, ale rád by zdolal svého mladšího bratra.

Petter Northug
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Mathias Bergeld

Ve startovní listině letošní Jizerské padesátky úspěšnějšího sportovce lze najít jen těžko. Petter Northug vybojoval ve své bohaté kariéře dvě olympijská zlata, nasbíral třináct titulů mistra světa a dvakrát opanoval i Světový pohár.

Nyní se opět představí v Česku, na které má závodník, jenž kariéru uzavřel v roce 2018, krásné vzpomínky. Před 11 lety triumfoval v Novém Městě na Moravě v rámci seriálu Tour de Ski a poté se stal v Liberci trojnásobným mistrem světa. Na Jizerské padesátce ale pojede poprvé.

"V dobách aktivní kariéry se mi tady hodně dařilo, ale teď už zdaleka tolik netrénuji. Bude to zábavné a rozhodně zajímavé. Moc se na závody těším," řekl Northug, který do České republiky dorazil v dobré náladě.

Je nám líto, video expirovalo.
Northug nemá před Jizerskou padesátkou přehnané ambice, rád by ale porazil bráchu

Čtyřiatřicetiletý Nor se v Bedřichově představí jak v pátek ve sprintu, tak také v nedělním padesátikilometrovém závodě. V obou případech bude jeho soupeřem mimo jiné i jeho mladší bratr Even a o motivaci má tak postaráno.

"Even bude jedním z favoritů sprintu. Je opravdu rychlý, ale já se ho pokusím porazit v neděli na padesátikilometrové trati. Tam mám po uzavření kariéry větší šanci," popsal.

Northug už si v tomto roce jeden dálkový běh v rámci seriálu Ski Classics zkusil, když si zajel další slavný podnik italskou Marcialongu. Do cíle v ní dorazil jako 99., ale sám přiznává, že mu o umístění v současnosti nejde.

"Já už si žádné naděje nedělám. Závodění mě hlavně baví a udržuju se díky němu v dobré fyzické kondici," dodal.

Jak si Northug, ale i další povedou ve sprintu i v hlavním závodě, sledujte na ČT sport i webu ctsport.cz.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články