Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Karásková Erbenová nekončí a před Jizerskou padesátkou říká: Soupaž je tvrdý oříšek

Naposledy reprezentovala v běhu na lyžích před osmi lety, ale ani poté, co Helena Karásková Erbenová (dříve Balatková) přešla na úplně jinou disciplínu a začala sbírat úspěchy v terénním triatlonu xterra, na běžky nezanevřela. V den svých jednačtyřicátých narozenin přišla do Sportovních zpráv na ČT sport popovídat o přípravě na třetí start na Jizerské padesátce i o tom, proč se rozhodla zrušit avizované rozhodnutí ukončit kariéru. Jizerskou padesátku a závody, které jsou její součástí, můžete od pátku sledovat na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Helena Karásková
zdroj: ITU Media autor: Janos Schmidt

Přiznala, že zvolila hodně odlišnou disciplínu, a nejen v tom, že se ze zimy přesunula do tepla. "Na lyžích jsem měla nejradši pětku, která trvala patnáct minut, a při xteře jsem na trati tři hodiny, takže to je velký rozdíl," vysvětluje.

Loni na havajském světovém šampionátu ohlásila poslední start, ale skončila třetí a nedalo jí to. "Druhé místo nebylo vůbec daleko. A když jsem se dostala přes čtyřicítku, tak jsem si říkala, že už skončím, ale když jsem si dala pauzu, tak jsem si řekla, že by nebylo špatné pokračovat," uvedla jednačtyřicetiletá sportovkyně, která je zařazena do síně slávy xterry na Havaji.

Letos hodlá objet většinu závodů Evropského poháru. "Ale uvidím, jak mi to půjde, protože už se nechci tolik věnovat plavání, ale vrhneme se hlavně na techniku jízdy na kole," vysvětluje multisportovkyně s tím, že také rozjíždí několik projektů, v nichž bude učit lidi jezdit na kole. "Chceme cílit na lidi přes čtyřicet a zjistit, jestli je to vůbec možné," nastínila.

Věří, že zlepšení na kole dokáže překlenout i úbytek tréninku první disciplíny. "Uvidíme, jestli to plavání nebude nějakým velkým handicapem," říká, ale start na Havaji si ještě rozmýšlí. "Bude to až koncem listopadu a v českých podmínkách je hrozně těžké na to natrénovat," vysvětluje.

Loňské jedenácté místo na Jizerské padesátce Erbenovou hodně překvapilo. "Brala jsem to jako přípravu na triatlon a měla jsem normálně namazané lyže a zjistila jsem, jak velký je to rozdíl. Takže teď nebudu mazat a zkusím to soupaží. Ale musím přiznat, že čím víc jsem soupaž trénovala, tím hlasitěji jsem si říkala: 'No, to sis dala tvrdý oříšek,'" konstatovala a při dotazu, jak zvládne stoupání na Smědavu, se usmála. "Několikrát jsem to zkusila, ale uvidím, jak tam po hodině a půl budu vypadat," dodala.

Bez emocí a s mírnými ambicemi

S čím do závodu jde, říká bez emocí. "Bylo by hezké bojovat někde kolem desítky, ale uvidím, jak se budu cítit. Jednak se sněhem to nebylo nejlepší, a tak bylo nejjednodušší trénovat tu soupaž. A pak jsem se pořád potýkala v přípravě s nachlazením a nemocemi, takže uvidíme, jak to bude vypadat," řekla žena, která loni doběhla jedenáctá. 

Má na co navazovat, protože oba její rodiče Jizerskou padesátku vyhráli. Maminka ještě jako Šikolová v roce 1975 a otec ji pak napodobil o devět let později. "Teď mi ale fandit nebude, protože je na mistrovství světa v zimním triatlonu v Asiagu," dodala Karásková Erbenová, která je sama světovou šampionkou v tomhle sportu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články