Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Bolšunov ztratil ve finiši štafet nervy a Rusko bylo diskvalifikováno, vyhráli Norové

Mužskou štafetu v Lahti vyhráli stejně jako jejich dámské kolegyně Norové. I zde se rozhodovalo na třetím úseku, kdy Norové odskočili Rusům. Boj o stupně vítězů se však odehrál především za nimi mezi týmy Finska a Ruska, jejichž závěrečný sprint po kolizi Mäkiho s Bolšunovem posuzovala jury. Ta nakonec pro nesportovní chování Alexandera Bolšunova v cíli tým Ruska diskvalifikovala.

Simen Hegstad Krüger
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Kalle Parkkinen

Do poloviny závodu se vpředu držela dvojice týmu Norska a Ruska II, za něž velmi dobře běžel na druhém úseku Jakimuškin. Obdobně jako ženská norská štafeta si však i muži vypracovali rozhodující náskok na třetím úseku. Sjur Röthe dokázal soupeřům ujet na rozdíl 38 vteřin.

Je nám líto, video expirovalo.
Nesportovní chování Bolšunova stálo ruskou štafetu podium

Drama se však odehrálo až po dojezdu Norů do cíle. Do sprintu v cílové rovince se pustili Joni Mäki z Finska a Alexander Bolšunov z ruského týmu číslo jedna. Mäki se držel vpředu a Bolšunov hledal místo, kudy by finského rivala mohl překonat. V těsném souboji však mezi nimi došlo ke kolizi a Bolšunov za Finem vzteky máchl hůlkou. Po dojezdu v cíli pak Mäkiho ještě záměrně srazil na zem.

Mäki si po srážce s Bolšunovem v cílovém prostoru pohmoždil pravou ruku, která mu navzdory ledování otekla. "Ruka nevypadá moc dobře, uvidíme zítra," řekl finský lyžař. "Příště mu musím dát na závod helmu," žertoval o Mäkim olympijský vítěz Iivo Niskanen, který běžel na třetím úseku.

Incident ihned začala přehodnocovat jury, která nakonec rozhodla o diskvalifikaci ruského týmu pro nesportovní chování Bolšunova. Na třetí místo za Norsko a Finsko se tak posunul druhý ruský tým.

Podle trenéra ruské reprezentace Jegora Sorina měl být Mäki diskvalifikován. "Saša (Bolšunov) jel očividně pravou stranou a Fin se tam začal přesouvat, dvakrát se srazili lyžemi a v Sašovi to bouchlo," prohlásil Sorin. "Ten incident v cíli je samozřejmě něco jiného, ale za chování Mäkiho na trati měli být diskvalifikováni Finové," dodal.

Výsledky SP v běhu na lyžích v Lahti

SP v běhu na lyžích v Lahti (Finsko):

Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (Golberg, Iversen, Röthe, Krüger) 1:07:56,8, 2. Finsko I (Hyvärinen, Hakola, Niskanen, Mäki) -40,9, 3. Rusko II (Semikov, Jakimuškin, Melničenko, Usťugov) -1:07,2, 4. Německo -1:39,4, 5. Švýcarsko -2:47,9, 6. Švédsko -2:53,0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články