Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ester ukázala cestu. Ještě může vyhrát olympijský sjezd, říká trenér Tomáš Bank

Tomáš Bank až do olympiády na zázraky nevěřil. Vše ale změnil úspěch jeho svěřenkyně Ester Ledecké. "Dá se říct, že to byl zázrak," říká k výkonům mladé české závodnice lyžařský trenér. Právě on se společně se svým bratrem Ondřejem podepsali pod nečekanou zlatou medaili Ledecké ze superobřího slalomu v alpském lyžování. Nejen o tom, co stojí za úspěchem Ledecké a propojením dvou sportů na vrcholové úrovni, hovořil Tomáš Bank v Interview ČT24.

Tomáš Bank
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

Lyžařská veřejnost nebyla na zlatý úspěch Ester Ledecké připravena. Výraz mnoha fanoušků a diváků olympijské závodu v super-G se shodoval s tím, jaký měla česká závodnice. Trenérský tým v čele s Tomášem Bankem vítězství v minulosti předpovídal, že přijde ale tak brzy a navíc pod pěti kruhy, překvapilo i samotného kouče.

"Vyhrávala tréninky už před rokem a půl. Když jsme byli v Chile, tak porážela všechny Rakušanky v každém tréninku. To nebylo nic nového, že jezdí rychle v tréninku. Teď se jí to konečně povedlo i v závodě. Věděl jsem, že může někdy vyhrát, ale že se to stane zrovna v Koreji, to jsem teda netušil," přiznává Bank.

Po dojezdu do cíle trvala euforie z prvního místa Ledecké asi deset sekund, jistotu zlata daly Bankovi ale až chvíle po povinné kontrole výstroje jeho svěřenkyně. A co řekl Ledecké bezprostředně po dojezdu? "Že je fakt hustá," svěřuje se Bank.

Před závody si Ledecká poplakala

Před oběma olympijskými závody byla Ledecká nervózní. V paralelním slalomu na snowboardu byla pasována do role největší favoritky, v lyžařském super-G měla jen překvapit, přesto si v obou případech nevěřila a dokonce si před závody podle Banka i poplakala. "Vyřešil jsem to tak, že jsem ji objal. Začal jsem ji utěšovat a říkat, že nemá důvod si nevěřit, protože poslední dny před super-G probíhaly tak perfektně, že to nemohlo být ani lepší," připomíná její dobré výsledky z tréninků.

Za úspěchy Ledecké na olympiádě stojí poctivost, píle a tvrdá dřina v minulosti a důkladná příprava před závody. "Dělá velmi podrobnou prohlídku trati, každý detail si prohlédne, na každý detail se trenérů zeptá. Rituál probíhá v tom, že všechno udělá až pedantsky do detailu," popisuje Bank. K tomu přidává Ledecká pevný režim v podobě pravidelných dávek tréninku, jídla, spánku, rehabilitace a regenerace.

"Nic jiného nemá místo," dodává Bank. Snad jedinou kratochvílí ve volném čase je pro Ledeckou seriál Červený trpaslík. "To je takový evergreen našeho týmu, protože my si na tom ujíždíme docela všichni. Z hlášek toho seriálu se dokážeme bavit třeba celou večeři," prozrazuje trenér.

O úspěchu rozhodují detaily. Unikl mi ale nákrčník, říká Bank

O potenciálním úspěchu ve vrcholovém sportu rozhodují maličkosti. Nejinak tomu je v alpském lyžování. Častokrát jde o minidetaily, podobně jako u vítězství o jednu setinu sekundy v případě Ledecké, což potvrzuje i Bank. "Někdo říká, že za to, že vyhrála o jednu setinu, může kombinéza. A má pravdu. Ale za tu setinu můžou také dobře namazané a rychlé lyže, a také je to pravda. Nebo to, že ruku dala v cíli dál než druhá závodnice," vyjmenovává příčiny Bank.

K čemu je pak trenér? "Trenér se snaží dát mozaiku dohromady, snaží se nezapomenout na žádný detail. A stejně mi jeden unikl, ale naštěstí to nevadilo," svěřuje se Bank. V čem byl tedy problém? "Nákrčník. Řešíme každý faldík na kombinéze, a pak se koukám na záběry ze závodu a vidím, že má obrovský šál kolem krku. To teda aerodynamice nepomůže," hořce vzpomíná Bank.

O perfektně zvládnutém super-G rozhodl rozbor tratě, který se ale zakládá zejména na odhadu. Superobří slalom je specifický v tom, že nemá tréninkové jízdy. "Někdy je to hodně těžké odhadnout, jaká tam bude rychlost, z jakého úhlu je nejlepší najet. A v tom mi strašně pomáhá brácha, který to jezdil ještě nedávno. A na to je nejlepší," připomíná Tomáš Bank dalšího člena úspěšného týmu Ondřeje Banka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články