Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Proti mužům by si Strachová netroufla, na těžší tratě ano. V Aare to bylo snadné, říká

Praha – Její velká soupeřka ve slalomu Mikaela Shiffrinová prohlásila, že by si ráda zazávodila proti mužům. Šárka Stráchová stejné tužby jako Američanka nemá, jelikož by v souboji pohlaví mezi tyčemi dle vlastních slov neměla nárok uspět. Na druhou stranu by česká jednička byla ráda, kdyby trenéři ve Světovém poháru stavěli tratě podobné těm mužským. "Například v Aare to bylo moc snadné, to se mi nelíbí," řekla bronzová olympijská medailistka z Vancouveru.

Šárka Strachová
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Já to řeknu rovnou: při závodu s muži bych neměla šanci. I kdybych jela výborně, tak prostě mužské lyžování je úplně jinde, jak už to bývá. Mužský sport je něco jiného než ženský sport," uznala třicetiletá Strachová na setkání s médii.

Americká hvězda Shiffrinová vyslovila přání porovnat se s muži po impozantním vstupu do Světového poháru v Aspenu, kde soupeřky deklasovala rekordními rozdíly; v prvním slalomu o 3,07 sekundy a ve druhém o 2,65.

"Neřekla bych, že má zásadně odlišný styl. Má ho vybroušený do perfektního pojetí a v Aspenu to trefila perfektně," řekla Strachová o dvacetileté Shiffrinové. Předpokládá ale, že by Američanka mezi muži nepostoupila do 2. kola. "Pořád je to žena a nemyslím si, že by v konkurenci mužů měla šanci," prohlásila Strachová.

Bývalá mistryně světa a celkem čtyřnásobná medailistka ze světových šampionátů ve slalomu Strachová po porovnání s muži ani netouží. "Mně by stačilo, když budu vyhrávat mezi ženami," usmála se a dodala: "Je fajn si s chlapama zatrénovat, můžeme něco okoukat a přenést to do ženského pojetí, ale rozdíly jsou velké."

Do jisté míry Strachová chápe třeba další Američanku Lindsey Vonnovou, která vládne ženským rychlostním disciplínám a také už se zmínila, že by chtěla srovnat síly s muži. "Je výjimečná a hledala novou výzvu a tou bylo popasovat se s chlapy. Třeba sní o tom zkusit si sjet Kitzbühel, ale já si myslím, že by to bylo nebezpečné, a odhady, že by byla třeba do desítky, jsou úplně nereálné," mínila Strachová.

Jednu věc by Strachová přivítala. Aby trenéři stavěli ženské slalomové tratě obtížnější a třeba podobné jako u mužů. "V Aare to bylo moc snadné, to se mi nelíbí," hodnotila bronzová olympijská medailistka z Vancouveru. Těžkého slalomu se dočká ještě letos v Lienzu 29. prosince, jelikož trať vytyčí její rakouský trenér Klaus Mayrhofer. "A těším se, že postaví techničtější slalom," zmínila.

Do letošní sezony vstoupila čtvrtým a třetím místem v Aspenu a sedmá byla v Aare. Dosud trénovala v Rakousku, ale Vánoce stráví v Praze. "Je to o klidu a odpočinku. Teď to moc neslavíme, to přijde až s dětmi," řekla Strachová. Současné teplé počasí jí navíc ani nepřipomíná pravou vánoční atmosféru. Sněhu je všeobecně nedostatek po celé Evropě, ale najít v Alpách zasněžený svah na trénink prý není problém. "Jen okolo tratí je zeleno a při tréninku slyšíme zpívat ptáky," podotkla Strachová.

Je nám líto, video expirovalo.
Strachová se chystá na klíčový leden
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články