Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ohlédnutí za skoky na MS: Slovinci si splnili zlatý sen, Češi díru do světa neudělali

Je dobojováno. Další ze světových šampionátů dopsal svůj příběh. Domácí Slovinci se dočkali vytouženého triumfu. Zato čeští skokané se podle očekávání v Planici trápili. Připomeňte si ty nejzajímavější momenty.

Úvod šampionátu neprobíhal zcela dle představ domácích sportovců. Vše započalo selháním slovinských žen na středním můstku. Určitě se nečekalo, že v první desítce nebude k vidění ani jedno slovinské jméno.

Zklamání číslo dvě přišlo hned vzápětí při závodě mužů. Jejich největší trumfy v podání Timiho Zajce a Anžeho Laniška skončily až na chvostu první desítky. A nabízela se otázka, zda se domácí dokážou vyrovnat s tlakem, jenž je na ně od široké veřejnosti vyvíjen.

Slabou, byť medailovou náplastí jim poté byla bronzová medaile ze závodu mix týmů, kterou vybojovala čtveřice Nika Križnarová, Ema Klinecová, Anže Lanišek a Timi Zac.

Slovinky v závodě na velkém můstku prokázaly jen minimální zlepšení, které stačilo na sedmé místo Emy Klinecové a desátou příčku obsadila Nika Križnarová.

Vše se obrátilo o 180 stupňů v momentě, když přišly na řadu závody mužů na velkém můstku, kde už tréninková kola a kvalifikace nasvědčovaly tomu, že Timi Zajc a Anže Lanišek dali zapomenout na předchozí nezdary. Bohužel Laniškovi se poté hlavní závod nevydařil a musel se smířit s jedenáctým místem.

Zato jeho reprezentační kolega Timi Zajc byl ten den k neporažení. Díky excelentním výkonům v obou soutěžních kolech za sebou nechal všechny soupeře a mohl se radovat z premiérového titulu mistra světa. Zároveň je i prvním slovinským šampionem na velkém můstku v historii. Splnil tím sen mnoha fanoušků.

To ale nebylo ze strany slovinských skokanů vše. Třešničkou na dortu pro ně byl strhující závod družstev. Slovinci startující s kvartetem Timi Zajc, Anže Lanišek, Lovro Kos a Žiga Jelar před skvělým domácím publikem sváděli až do posledního skoku gradující souboj s Norskem o zlatou medaili, kterou pro sebe nakonec dokázali urvat. Podařilo se jim to poprvé v historii MS.

Pokud by se tento závod hodnotil jako individuální, tak by zvítězil Anže Lanišek, před Timi Zajcem a Žiga Jelar by skončil na děleném šestém místě, Lovru Kosovi by patřila 20. příčka.

Poláci vládnou střednímu můstku

Obhájit titul se na středním můstku prozatím podařilo jen Němci Aschenbachovi a Adamu Malyszovi z Polska. Nyní se k nim zařadil i Piotr Žyla.

Od šampionátu 2019 nepoznal malý můstek jiného než polského vítěze. Žyla má po tomto závodě i zajímavý statistický údaj. Na svém kontě má dva vyhrané závody ve SP a dva tituly mistra světa.

Halvor Egner Granerud se opět nedočkal. Sedmá příčka v závodě na velkém můstku není umístěním, který by odpovídal jeho kvalitám. Potvrdilo se, že lídři SP to na šampionátech nezvládají. Proto dále pokračuje série, kterou je to, že od roku 2011 nezískal zlatou medaili skokan, který byl před mistrovstvím světa na prvním místě ve SP a od Falunu 2015 nezískal průběžný lídr dokonce žádný cenný kov.

Althaousová nade všemi a kanadský šok

Nejúspěšnější skokankou se v Planici stala Němka Katharina Althausová, která se pyšní bilancí 3-0-1. Němka opanovala malý můstek, když na něm získala všechna první místa (individuální závod, mix týmy, závod družstev). Zisk čtvrtého zlata se v jejím podání nekonal, když na velkém můstku obsadila až 3. příčku.

Němka se dostala ziskem čtyř medailí mezi vybranou společnost, kterým se tento počin povedl během jednoho šampionátu. Jsou jimi: Morgenstern 2011 3-1-0, Schmitt 2001 2-1-1, Velta 2015 2-1-1, Geiger 2021 2-1-1, Lundbyová 2021 1-2-1.

Skvěle se předvedla Norka Maren Lundbyová, která se po delší odmlce vrátila ke skokům před touto sezonou. Po sedmém místě na středním můstku korunovala své výkony druhou příčkou na velkém můstku.

Naprostou senzací se stala juniorka Kanaďanka Alexandria Loutittová, když si podmanila závod na velkém můstku a ke svému letošnímu juniorskému titulu z Whistleru přidala i ten dospělý. Pro Kanadu premiérový.

V témže roce se podařilo získat juniorský i seniorský titul naposledy Tommymu Ingebrigtsenovi v roce 1995.

Medailová bilance zemí

1. Německo 3-1-2, 2. Slovinsko 2-0-1, 3. Polsko 1-0-1, 4. Kanada 1-0-0, 5. Norsko 0-3-2, 6. Rakousko 0-2-1, 7. Japonsko 0-1-0.

Češi nepřekvapili

V případě českých reprezentantů a reprezentantek se žádné překvapení nekonalo. Jediná Klára Ulrichová se dokázala probojovat do druhého kola závodu na velkém můstku, když obsadila 30. místo a na středním můstku skončila na 35. místě. Karolína Indráčková brala 32. a 34. příčku. Anežka Indráčková (36. a nepostup z kvalifikace). Roman Koudelka (46. a 42.), Radek Rýdl (48. a 48.).

V mix týmech obsadilo Česko 11. místo, když za sebou nechalo týmy Číny, Kazachstánu a Rumunska. Poprvé v historii konání světových šampionátu se Češi nezúčastnili závodu družstev.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články