Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Novák se cítil jak po kocovině. Drtil jsem to, jak to šlo, ale ve finále jsem už nemohl, uvedl

Jako splněný sen. Tak označil lyžař Michal Novák životní čtvrté místo ve sprintu na mistrovství světa v Planici. Šestadvacetiletý běžec vytvořil v rychlostní disciplíně nejlepší český výsledek na vrcholné akci. Ve finále nestačil jen na dvojici Norů Johannese Hösflota Klaeba, Paala Golberga a Francouze Julese Chappaze. Přímé přenosy z Planice sledujte také v pátek na ČT sport a ČT sport Plus od 11:20.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále klasického sprintu mužů s Michalem Novákem

"Nečekal jsem, že první závod na mistrovství světa bude až takhle úspěšný. Nemohu si ale přát lepší výsledek. Tohle je prostě sen. Nemám slov. Aktuálně se cítím, jako bych měl kocovinu," řekl Novák.

Rodák z Karlových Varů vstoupil do závodu čtvrtým nejrychlejším časem v kvalifikaci. Ve čtvrtfinálové jízdě byl druhý, ze semifinále prošel díky času ze třetí příčky. Dobře rozjel i boj o medaile, ale došly mu síly a na bronz ztratil zhruba tři a půl sekundy.

"Ve finále to bylo hrozně těžké. Už jsem nemohl. Drtil jsem to, jak to šlo. Možná jsem mohl pošetřit víc sil ve čtvrtfinále a semifinále, ale to člověk nemohl čekat, že půjde až do finále. Myslím, že i tak to byl skvostný den v Planici," uvedl Novák.

Jedenáctý muž Světového poháru se sice v první části finálové jízdy pohyboval na druhém místě, později se ale přes něj dostali Golberg a Chappaz. "Měl jsem však super lyže. Musím poděkovat servisnímu týmu, protože tohle byl fakt týmový výkon," podotkl český reprezentant.

Čtvrtým místem ve sprintu na MS překonal Novák dosavadní maximum Martina Koukala z roku 2003. Přerušil také čtrnáctileté české čekání na finále. Naposledy jel mezi elitní šesticí na vrcholné akci Aleš Razým v Liberci.

"Ve finále jsem sice cítil, že mohu za Klaebem jet, ale na vrcholu stoupání už to bylo těžké. Možná jsem z toho byl až moc vystresovaný a nahecovaný, což mi ubralo víc sil, než jsem chtěl. V cílové rovince jsem už vůbec nevěděl o světě. Po dojezdu jsem chtěl spadnout a nic nedělat, ale ta euforie člověka ještě trochu podpoří. Cítím se skvěle," líčil Novák.

Po závodu absolvoval antidopingovou kontrolu a popovídal si i s kamarády, kteří jej přijeli podpořit. Žádnou velkou oslavu nechystal. "Bude jen odpočinek a koncentrace na další závody. Páteční skiatlon vynechávám a pokusím se připravit na týmový sprint, který se pojede v neděli," dodal Novák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články