Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Ledecká: Náš sport je strašně našlapaný, vítězství v anketě si nesmírně vážím

Ester Ledecká podruhé zvítězila v anketě Sportovec roku, a to zejména díky zlaté olympijské medaili, kterou letos vybojovala na Hrách v Pekingu. Celkově trojnásobná olympijská vítězka, dvojnásobná mistryně světa a čtyřnásobná vítězka celkového hodnocení Světového poháru byla ze svého prvenství překvapená, protože Česko nabízí světu mnoho skvělých sportovců a sami mezi sebou pro sebe představují velkou konkurenci.

Je nám líto, video expirovalo.
Ledecká vyhrála podruhé anketu Sportovec roku

Ledecká se stala Sportovkyní roku opět po čtyřech letech. V obou případech jí k triumfu pomohly olympijské tituly. "Obě vítězství (letošní i před čtyřmi lety) mi přišla docela překvapivá. Nesmírně si toho vážím, a to hlavně z toho důvodu, že jak je vidět, my máme sport pořád strašně našlapaný," řekla na tiskové konferenci Ledecká.

"Ačkoliv jsme malá země, máme spoustu skvělých sportovců, kteří se ani do té desítky nedostali kvůli tomu, že konkurence je tak obrovská. To je parádní. Je hrozně složité srovnávat sporty mezi sebou, každý má svá specifika," uvedla Ledecká.

Z olympijských her v Pekingu odjela Ledecká jako medailistka společně ještě s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou, která získala na trati 5000 metrů bronzový kov. Právě Sáblíkovou by Ledecká dala na první místo.

Vedle povedených výsledků na olympiádě vyhrála Ledecká také jeden lyžařský sjezd ve Světovém poháru. "Pro mě upřímně olympiáda asi ten hlavní highlight nebyl. Chápu, že pro veřejnost ano, ale pro mě to bylo to, že jsem dokázala vyhrát svěťák na snowboardu a na lyžích. Že jsem mohla bojovat s těmi nejlepšími na světě v obou sportech a to mi přijde skvělé," řekla.

"Samozřejmě, obhájená olympijská medaile je super. Myslím, že i na lyžích jsem tam předvedla skvělé výkony na to, že to tam bylo hodně nahuštěné za sebou," dodala Ledecká.

Obvykle v předvánočním čase bývá v kolotoči Světového poháru. Tentokrát ale teprve začíná s rehabilitací po druhé operaci klíční kosti a nepříjemná situace přinesla i pozitiva.

"Je to snad poprvé, kdy jsem si dokázala užít předvánoční atmosféru, pokoukat se po světýlkách, naladit se. Dokonce jsem včera stihla i Jankův koncert, bylo to docela spontánní, ale super. Měl koncert tady v Praze v Doupěti, tak jsem si řekla, že se musím jít podívat. To mě taky vánočně naladilo," vyprávěla novinářům před středečním vyhlášením ankety Sportovec roku.

Už také ví, čím o svátcích potěší své blízké. "Asi úplně poprvé za kariéru je, že mám všechny dárky už teď. Nemám je teda zabalené, ale to nevadí," pochvalovala si.

Do příprav rodinné večeře se nezapojuje. "Dneska jsme měli rodinný sněm, kde jsme si řekli, kdo přinese jaké kapry, do jaké rodiny půjdou hlavy kaprů, aby se udělala polévka. Prostě s elektronickou tužkou jsme si rozebrali, kdo má co za povinnosti. Já naštěstí žádné nemám, protože všichni vědí, že neumím vařit, takže já budu potom jenom jíst," přiblížila, jak to u Ledeckých chodí. Sama dává před kaprem přednost lososovi, kterého také na Štědrý den připravují.

Miluje pohádky a jiné vánoční filmy. Její nejoblíbenější je Santa Claus s Timem Allenem v hlavní roli. "Pak mám taky ráda Vánoční prázdniny. Oba jsou to staré filmy. Z českých asi Popelku," dodala novopečená královna českého sportu za rok 2022.

Ledeckou zařadilo na první příčku 92 hlasujících. Celkově v anketě získala 1593 bodů.

Ester Ledecká

Vizitka lyžařky a snowboardistky Ester Ledecké (27), vítězky ankety Sportovec roku:

Datum a místo narození: 23. března 1995, Praha

Výška a váha: 173 cm, 69 kg

Klub/trenér: Dukla Liberec/Tomáš Bank a Franz Gamper (sjezdové lyžování), Justin Reiter (snowboarding)

Největší úspěchy: trojnásobná olympijská vítězka, dvojnásobná mistryně světa, čtyřnásobná celková vítězka Světového poháru

- OH (3-0-0): 2018 (Pchjongčchang) - 2x zlato (super-G a paralelní obří slalom); 2022 (Peking) - zlato (paralelní obří slalom)

- MS (2-1-0): 2015 (Kreischberg) - zlato (paralelní slalom); 2017 (Sierra Nevada) - zlato (paralelní obří slalom) a stříbro (paralelní slalom)

- SP: 4x celková vítězka ve snowboardingu (2016-19), vítězka 20 závodů ve snowboardingu a dvou ve sjezdovém lyžování

Ocenění: 2x vítězka ankety Sportovec roku (2018, 2022); 5x vítězka ankety Král bílé stopy (2016-18, 2020, 2022); držitelka státní Medaile Za zásluhy (2018)



Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články