Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP v boulderingu 2024

ŽIVĚ: Kvalifikace SP v boulderingu v Praze. Adam Ondra postupuje

Kvalifikacemi mužů a žen startuje pražská zastávka Světového poháru v boulderingu. Stříbro na Letenské pláni obhajuje největší domácí hvězda Adam Ondra. Čtyřikráte topoval a jako jediný z českých reprezentantů se představí i v semifinále. Podobnou bilanci má také olympijský vítěz Toby Roberts, stříbrný z Paříže Sorato Anraku byl nejlepší. Mezi ženami nastoupí bronzová medailistka Jessica Pilzová z Rakouska. Kvalifikace žen je na programu od 15:55 na ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
ŽIVĚ: Kvalifikace SP v boulderingu v Praze

Ondra první a druhý boulder vylezl napoprvé, pak zabojoval a na čtvrtý pokus vylezl trojku a problém neměl ani na boulderu číslo čtyři. Jen na závěrečný z pěti boulderů nevyzrál, nedostal se ani do zóny.

Podívejte se na průběžné výsledky.

"Dneska to bylo fajn, protože jsem dobře začal. Pak trošku nervózní třetí boulder. Jakmile jsem ho topnul, tak jsem věděl, že to je dobré. Protože jsem věděl, že čtvrtý boulder se relativně topuje, a doufal jsem, že ho vyřeším. Bylo to dost v pohodě," pochvaloval si Ondra krátce poté, co se těsně za olympijským šampionem Tobym Robertsem pevně usadil na postupové pozici. Před nimi byl jen stříbrný z Paříže Japonec Soratu Anraku. Na tom už se do konce kvalifikace nic nezměnilo.

Favorité lezli na začátku kvalifikace, takže Ondra nemusel být z dalšího průběhu nervózní. Největší radost měl ze zdolané trojky. "Ten boulder se mi vůbec nelíbil. Jsem na sebe pyšný, že jsem to vymyslel a tím rozhodujícím pokusem vylezl," řekl čtyřnásobný mistr světa.

Pětku, kterou nezdolal, hodnotil jako velmi obtížně řešitelnou. "Myslím, že ten poslední boulder je hodně těžký. Myslím, že jsem byl hodně blízko, takže jsem spokojený. Upřímně ani nevím, jak to stavěči mysleli, byla to taková typická hádanka. Určitě jsem to lezl tak, jak to stavěči nemysleli, ale byl jsem blízko zóně," přemítal.

Dobře rozjel kvalifikaci další ze zkušených českých reprezentantů Martin Stráník, který vylezl první dva bouldery. Další top už ale nepřidal a na postup to nestačilo, ve skupině A obsadil 19. místo. Lukáš Mokroluský se s bilancí jeden top a dvě další zóny zařadil ve skupině A na 27. příčku, Šimon Potůček měl o jednu zónu méně a byl třiatřicátý. Jan Štípek byl jako jediný z českých reprezentantů ve skupině B, kde obsadil se třemi zónami třicátou příčku.

Jedničkou českého ženského týmu je Michaela Smetanová, které se vydařily bouldery v závodech olympijské kvalifikace. Doplňují ji Markéta Janošová, Viktorie Konečná a Ema Galeová. Chybí zraněná Eliška Adamovská.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články