Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kvalifikace o Euroligu žen 2024/2025

Ondra obhajuje na pražském boulderingu stříbro. Organizátoři lákají na hvězdnou sestavu

V Praze se uskuteční Světový pohár v boulderingu, proběhne od pátku do neděle na Letenské pláni. Největší domácí hvězda Adam Ondra na něm bude obhajovat loňské stříbro. Do soutěží se zapojí další čtyři čeští lezci a čtyři lezkyně. Přímé přenosy sledujte od pátku do neděle na ČT sport Plus i ČT sport.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Lezec Ondra o SP v boulderingu v Praze i plánech do dalších let

Obsazení je kvalitní, nechybí řada medailistů z nedávných olympijských her v Paříži. "V mužích to bude zlatý Toby Roberts i stříbrný Sorato Anraku. V ženách dorazí bronzová medailistka Jessica Pilzová z Rakouska. Sestava bude hvězdná," uvedl šéf Českého horolezeckého svazu Jan Bloudek.

Ondra chce v disciplíně, která ho v olympijské kombinaci v Paříži připravila o šanci na medaili, hlavně postoupit z páteční kvalifikace do sobotního semifinále. Jeho trenér Petr Klofáč je přesvědčený, že může znovu mířit vysoko. "Adamovi dávám vždycky šance. Umí lézt vždycky. Bouldery jsou taková loterie, můžou sednout, můžou taky hodně nesednout. Adam bude bojovat minimálně na sto procent, šance jsou dobré," uvedl kouč, který má na starosti celou reprezentaci.

"Loni to byla pohádka, asi i štěstíčko přálo. Ale myslím si, že na tom určitě nejsem hůř. Snad bude štěstíčko přát i letos. Prvotní úkol je postoupit do semifinále, protože zvlášť v disciplíně bouldering je to vždy ošidné a konkurence je velká. Postoupit (z kvalifikace) mezi dvacítku nejlepších není nic jednoduchého," řekl Ondra s ohlédnutím k loňskému druhému místu.

"Nemyslím si, že, řekněme, špatný výkon v Paříži v boulderech by mě teď nějak ovlivnil. Nebylo snadné se s Paříží srovnat. Do Prahy se těším," vrátil se Ondra k olympijskému vystoupení.

Program Světového poháru v boulderingu v Praze:

Pátek 20. září: 9:00 kvalifikace muži, 16:00 kvalifikace ženy.

Sobota 21. září: 12:00 semifinále muži, 18:30 finále muži.

Neděle 22. září: 12:00 semifinále ženy, 18:30 finále ženy.

V týmu pro domácí Světový pohár má trenér Klofáč vedle Ondry, Martina Stráníka a Šimona Potůčka také úspěšné mládežnické reprezentanty Jana Štípka a Lukáše Mokroluského. Jedničkou ženského týmu je Michaela Smetanová, které se vydařily bouldery v závodech olympijské kvalifikace. Doplňují ji Markéta Janošová, Viktorie Konečná a Ema Galeová. Chybí zraněná Eliška Adamovská. "Velmi nás mrzí, že nemůže být, ale celou tuto sezonu se potýká se zdravotními problémy, zejména zraněním prstu. Nebylo by dobré riskovat její kariéru," poznamenal Klofáč.

Pořadatelský úspěch Světového poháru by mohl svazu pomoci v boji o mistrovství světa 2027, které chce pořádat. Kandidaturu vedle Česka podaly také Francie, Čína a Indonésie. Po loňském úspěšném SP organizátoři pro letošek přišli s dalšími vylepšeními. "Podařilo se nám perfektně vyladit digitální model, takže máme zaručeno, že bude z tribuny vidět Pražský hrad. To se nám loni nepovedlo. Máme i daleko větší tribunu, než jsme měli loni. Bude lepší televizní pokrytí," přiblížil Bloudek.

Pro diváky bude připravený doprovodný program, aby mohli v areálu strávit celý den. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet bouldering i lezení na obtížnost, každý den bude jeden koncert. Pořadatelé zkrátili pauzu mezi semifinále a finále, které se uskuteční o víkendu. V sobotu budou závodit muži, v neděli ženy. V pátek Světový pohár zahájí kvalifikace obou kategorií.

"Domácí publikum třeba konkrétně v kvalifikaci přidává nějaký externí tlak, ale myslím si, že mě velmi těší, že můžu lézt před domácím publikem. Lezení v Česku ohromným způsobem vyrostlo. Z malého sportu se stalo téměř mainstreamovým sportem. Opravdu je skvělé vidět, jak jsou lezecké stěny u nás v republice plné a oblíbené," dodal Ondra k fenoménu posledních let.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články