Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dušková s Bidařem končí po skvělé volné jízdě sedmí, zvítězili Tarasovová a Morozov

Ostrava – Skvělé vystoupení na mistrovství Evropy v krasobruslení předvedl ve volných jízdách sportovních dvojic český pár Anna Dušková, Martin Bidař, a skončil tak sedmý. Po krátkém programu zvítězila ruská dvojice Jevgenija Tarasovová s Vladimirem Morozovem před Němci Aljonou Savčenkovou s Bruno Massotem a Francouzi Vanessou Jamesovou s Morganem Cipresem.

Český pár Dušková, Bidař ve volných jízdách
zdroj: ČTK

Nejlepší volnou jízdu předvedli čtyřnásobná evropská šampionka Aliona Savčenková a Bruno Massot z Německa, kteří se díky tomu posunuli na stříbrnou pozici. Na vítězné Rusy ztratili pět bodů. Bronz získali Francouzi Vanessa Jamesová a Morgan Cipres.

Sedmnáctiletá Dušková a stejně starý Bidař předvedli suverénní jízdu bez jediné chyby a snad ještě vylepšili dojem, který v ostravské aréně zanechali po úvodním krátkém programu. Rozhodčí jejich volnou jízdu ocenili známkou 123,19 bodu, což je sezonním maximem českého páru. Celkově se vyšplhali až na výkon 189,09.

"Ani nemáme slov. Hlavně jsme šťastní, že jsme zajeli čistý program, to se nám ve volné v této sezoně ani nepovedlo," radoval se Bidař. Jediný bodový odpočet měli mladí Češi za pozdní nástup na led. "Kvůli lidem to nebylo, to byla naše chyba. Nějak jsme zapomněli na čas," doplnil.

Nadšená z jejich výkonu byla i trenérka Eva Horklová. "Bylo to vynikající. Hlavně že neudělali nějakou velkou chybu, že ji někde neshodil," uvedla Horklová, která uznala, že její svěřenci zajeli životní jízdu. "Na juniorském mistrovství světa a ve finále (juniorské) Grand Prix také jeli hezky, i tam byla fantastická atmosféra, ale doma je doma," dodala.

Maximální koncentrace až do konce

Jediný bodový odpočet měli mladí Češi za pozdní nástup na led. "Kvůli lidem to nebylo, to byla naše chyba. Nějak jsme zapomněli na čas," doplnil Bidař, jenž si se svou partnerkou užíval aplausu zaplněné Ostravar Arény před jízdou.

Seniorskou volnou jízdu, která je oproti juniorům o 30 sekund delší a je v ní předepsaná i jedna zvedačka navíc, jeli v závodě teprve podruhé. I proto se maximálně soustředili až do samého závěru. "Vše z nás spadlo, až když jsme stáli v závěrečné póze," usmívala se Dušková. "Kdybychom se přestali hlídat, tak i při sebemenší blbosti, kroku, prvku, piruetě by šlo udělat chybu," doplnila.

Na mistrovství Evropy uspěli i přesto, že příprava nebyla ideální. Před dvěma týdny Dušková spadla při nácviku zvedačky a měla velký otok na hlavě. Zasahovat museli i lékaři.

"Spadli jsme oba dva, ale já na tom byla trošku hůř. Spadla jsem na hlavu, udělala se mi v levé části obrovská boule, že se mi ta půlka čela zakulatila a vypadala jsem jako Frankenstein," popisovala Dušková nepříjemný moment. "Ale bylo to dobré, neměla jsem otřes mozku ani komplikace," řekla. Následně navíc onemocněla.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Ostravě:

Sportovní dvojice - konečné pořadí po volných jízdách: 1. Tarasovová, Morozov (Rus.) 227,58, 2. Savčenková, Massot (Něm.) 222,35, 3. Jamesová, Cipres (Fr.) 220,02, 4. Stolbovová, Klimov 216,51, 5. Zabijaková, Enbert (všichni Rus.) 200,75, 6. Marcheiová, Hotárek (It.) 191,93, 7. Dušková, Bidař (ČR) 189,09.

Taneční páry - po krátkém tanci: 1. Cappelliniová, Lanotte (It.) 76,65, 2. Bobrovová, Solovjov (Rus.) 76,18, 3. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 75,48, 4. Guignardová, Fabbri (It.) 70,46, 5. Tobiasová, Tkačenko (Izr.) 69,35, 6. Stěpanovová, Bukin (Rus.) 68,17, ...26. Kuzmichová, Sinicyn (ČR) 47,16 - nepostoupili do volného tance.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články