Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Šťastní Dušková a Bidař: Na výsledek nekoukáme. Předvedli jsme, co umíme

Ostrava ‒ V přípravě na premiérovou účast na mistrovství Evropy měl sportovní pár Anna Dušková, Martin Bidař velké problémy. Při jednom z tréninků sedmnáctiletá krasobruslařka upadla a udeřila se hlavou o led, následně byla nemocná. Přesto úřadující juniorští světoví šampioni předvedli v domácím prostředí v Ostravě skvělé výkony, vytvořili si nová osobní maxima a obsadili výborné sedmé místo. "Ani nemáme slov," zářili.

Český pár Dušková, Bidař ve volných jízdách
zdroj: ČTK

"Jsme šťastní, že jsme zajeli čistý program, to se nám ve volné v téhle sezoně ani nepovedlo," radovala se Dušková. Konečné umístění podle Bidaře nebylo podstatné. "Důležité je, že jsme předvedli to, co umíme. Na výsledek nekoukáme. Užili jsme si to, a to je hlavní."

Jediný bodový odpočet měli mladí Češi za pozdní nástup na led. "Kvůli lidem to nebylo, to byla naše chyba. Nějak jsme zapomněli na čas," uvedl Bidař, jenž si se svou partnerkou užíval aplausu zaplněné Ostravar Arény před jízdou.

Je nám líto, video expirovalo.
Dušková a Bidař: Jsme hrozně šťastní, že jsme zajeli čistou volnou jízdu

Seniorskou volnou jízdu, která je oproti juniorům o 30 sekund delší a je v ní předepsaná i jedna zvedačka navíc, jeli v soutěži teprve podruhé. I proto se maximálně soustředili až do samého závěru.

"Vše z nás spadlo, až když jsme stáli v závěrečné póze," usmívala se Dušková. "Kdybychom se přestali hlídat, tak i při sebemenší blbosti ‒ kroku, prvku, piruetě ‒ by šlo udělat chybu," doplnila. Fanoušci jim prý při jízdě pomohli. "Myslím, že ta druhá zvedačka, kdyby diváci nepovzbuzovali, tak by nebyla," pousmál se Bidař.

Je nám líto, video expirovalo.
Výtečná volná jízda Duškové s Bidařem

Na mistrovství Evropy uspěli i přesto, že příprava nebyla ideální. Před dvěma týdny Dušková spadla při nácviku zvedačky a měla velký otok na hlavě. Musela vyhledat lékařské ošetření. Dušková s Bidařem se vyrovnali i s tím, že se jim příliš nedařilo při rozjíždění před soutěží. "To se stane, že třeba spadneme na rozjížďce. Ale jsme rádi, že jsme to zvládli," řekla Dušková. "Já byla i ráda, že nebyla stoprocentní, protože to se pak vždy více soustředí, než když to tak nějak jde samo," uvedla trenérka Eva Horklová.

Talentovaní čeští reprezentanti se teď soustředí na březnové seniorské mistrovství světa v Helsinkách, kde se pokusí vybojovat účast na olympijských hrách v Pchjongčchangu v příštím roce. Nebudou tak obhajovat triumf na juniorském MS.

"Svět bude něco jiného. Musíme do toho jít tak, jako by se nic nestalo. Pořád se snažit na sto procent," řekl Bidař. "Po Evropě se musíme vrátit k pilnému tréninku a musíme dřít ještě více, protože na MS budou navíc páry z Ameriky, Kanady nebo z Číny. Bude to těžké. Ještě přitvrdíme," dodala Dušková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články