Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Krpálek vybojoval na ME bronz

Ačkoliv český reprezentant v semifinále na ipon prohrál s Nizozemcem Henkem Grolem, může z Lisabonu odjíždět spokojený. Olympijský vítěz Lukáš Krpálek porazil v souboji o bronz Izraelce Sassona. Z Lisabonu tak veze svoji šestou evropskou medaili. Evropským šampionem se stal Rus Inal Tasojev, který ukončil finálový zápas hodem po 71 sekundách a získal první evropské zlato.

Judista Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

V prvním kole měl Krpálek jako světová jednička volný los. Ve druhém narazil na Vachovjaka, který ho před dvěma měsíci porazil na Grand Slamu v Tel Avivu. Tentokrát český reprezentant běloruského judistu udolal. V posledních sekundách čtyřminutového zápasu dostal soupeře na zem a tam ho udržel, takže zvítězil na ipon.

Podobný průběh mělo i čtvrtfinále proti obhájci bronzu z pražského ME Matiašvilimu. Také v tomto zápase měl český úřadující mistr světa v poslední minutě více sil. Dvakrát Gruzínce povalil a v posledních sekundách základní doby jeho odpor na tatami definitivně zlomil.

V semifinále ale úřadující mistr světa nejtěžší váhové kategorie Krpálek nemohl najít zbraň na neoblíbeného soupeře Grola. Už po minutě a čtyřiceti sekundách měl na kontě dvě varování. Ve třetí minutě nedokázal zareagovat na Grolův útok, po kterém skončil na zemi a Nizozemec získal ipon. V boji o bronz vyzve Izraelce Or Sassona, kterého dokázal porazit ve všech čtyřech předchozích duelech včetně toho, který se odehrál na listopadovém ME v Praze.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek má z mistrovství Evropy bronz

Krpálek naposledy uspěl v roce 2018, kdy triumfoval v Tel Avivu. Pak zapsal dvě pátá místa včetně listopadového šampionátu v Praze. Tam si připsal jednu z výher nad Sassonem, který se mu dnes postavil do cesty k cennému kovu. Jejich lisabonský duel byl především soubojem o úchop. Krpálek od konce druhé minuty vedl, ale zhruba deset sekund před koncem zabodoval i Sasson. Třicetiletý český reprezentant se tím nenechal rozhodit. Zápas ukončil úspěšným hodem po dvaadvaceti sekundách "zlatého skóre". Ziskem bronzu ozdobil svoji generálku na olympijské hry v Tokiu, na květnové mistrovství světa se nechystá.

David Klammert, jenž podobně jako Krpálek získal nedávno bronz na Grand Slamu v Turecku, doplatil v kategorii do devadesáti kilogramů na těžký los. V prvním kole měl volno a ve druhém dostal světovou dvanáctku Marcuse Nymana ze Švédska, vítěze letošních Grand Slamů v Tbilisi a Antalyi. Klammert držel s favorizovaným Seveřanem krok, šestnáct sekund před koncem ale dostal třetí napomenutí a byl vyřazen. Ambiciózní cíle, se kterými na letošní ME přijel, tak nenaplnil. Na kvalifikaci na olympijské hry v Tokiu to ale nemá prakticky žádný vliv. Tam budou klíčové jeho výsledky na Grand Slamu v Kazani a na mistrovství světa.

Výsledky mistrovství Evropy v judu

Muži:

Do 90 kg: 1. Bekauri, 2. Gviniašvili (oba Gruz.), 3. Igolnikov (Rus.) a Toth (Maď.), ....Klammert (ČR) vyřazen ve 2. kole.

Do 100 kg: 1. Nikiforov (Belg.), 2. Lipaerteliani (Gruz.), 3. Iddir (Fr.) a Kocojev (Ázerb.).

Nad 100 kg: 1. Tasojev (Rus.), 2. Grol (Niz.), 3. Krpálek (ČR) a Tušišvili (Gruz.).

Ženy:

Do 78 kg: 1. Pacutová (Pol.), 2. Steenhuisová (Niz.), 3. Posviteová (Fr.) a Grafová (Rak.).

Nad 78 kg: 1. Sayitová (Tur.), 2. Fontaineová (Fr.), 3. Slucká (Běl.) a Nunesová (Portug.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články