Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krpálek a Klammert mají formu, po bronzu na Grand Slamu chtějí uspět na ME

Po zisku bronzových medailí na Grand Slamu v Antalyi se judisté Lukáš Krpálek a David Klammert chystají na mistrovství Evropy, které se uskuteční koncem tohoto týdne v Lisabonu. Pro prvně jmenovaného by to měla být generálka na olympijské hry v Tokiu, kde bude chtít v nejtěžší váhové kategorii navázat na pět let staré zlato z kategorie do 100 kilogramů. Naopak Klammerta čeká po ME rozhodující fáze olympijské kvalifikace.

Lukáš Krpálek (vpravo) v souboji s Němcem Johannesem Freyem na ME
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Krpálek je mistrem Evropy z roku 2018, ale od té doby na evropskou medaili čeká. Loni v listopadu v Praze se protrápil k pátému místu. V nezvykle krátké době způsobené posunem loňského ME kvůli koronaviru má šanci na reparát. A je mnohem lépe připraven než v české metropoli, kdy zápasil zhruba po roční pauze a omezeném tréninku.

Onemocnění covid-19 na podzim sám prodělal. Nyní má za sebou řadu turnajů včetně toho v Antalyi, kde získal bronz. "Mohlo by to být na dobré cestě. V přípravě jsme udělali velký kus práce, absolvovali jsme dobré kempy v Uzbekistánu a v Turecku. Musíme doufat, že to bude stačit na to, aby to o víkendu cinklo," přemítal nejlepší český judista.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek a Klammert získali na Grand Slamu v Antalyi bronz

Trenér Petr Lacina viděl, jak úspěch na posledním Grand Slamu jeho svěřence povzbudil. "Po dlouhé době se mu podařilo skórovat v postoji. Na kempu v Turecku pak předváděl nejlepší judo za poslední dobu," ocenil.

Krpálek s ním souhlasil. "Za poslední dobu jsem do svého boje zařadil spoustu nových věcí. Nadchlo mě, co dělám. Když jsem ty věci dal do tréninkového zápasu, tak se mi to velmi dařilo. Ještě to vzít a dát do závodu, pak to bude úplně super," doplnil.

Na mistrovství Evropy chce uspět, ale vrcholem sezony jsou pro něj olympijské hry v Tokiu. Kvůli nim vynechá i mistrovství světa, kde by měl obhajovat titul z roku 2019. "Pro mě není mistrovství světa termínově úplně dobře před olympiádou. Pravděpodobně ho vynechám a budeme se s trenérem maximálně soustředit na Tokio, které je důležitější," prohlásil.

Klammert: Olympijská kvalifikace bude napnutá do poslední chvíle 

Klammert bude po mistrovství Evropy bojovat začátkem května na Grand Slamu v Kazani a pak na MS o postup na olympiádu. "Kvalifikace bude napnutá do poslední chvíle," řekl judista kategorie do 90 kilogramů.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Na evropském šampionátu by musel dojít až do finále, aby si v olympijském žebříčku polepšil. "Přistupuji k tomu jako k jednomu z vrcholů. Kvalifikaci jsem teď posunul v hlavě trošičku dozadu," poznamenal sedmadvacetiletý reprezentant.

Na mistrovství Evropy se mu zatím příliš nedařilo. Doufá, že sedmý start bude šťastný. "Od sedmého místa výš bych to bral jako velký úspěch a nakopnutí do finálních bojů o olympiádu. Abych ten výsledek udělal, budu muset porazit i někoho z nasazených, ale to na takovém turnaji musí být, když chcete uspět. To je součást cesty," zakončil.

Krpálek i Klammert půjdou na ME do boje v neděli 18. dubna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články