Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Zranění Hrubce, a navíc trápení v koncovce. Švédové po výhře ovládli také švýcarský turnaj

Závěrečné vystoupení na Švýcarských hrách národnímu týmu nevyšlo prakticky po všech stránkách. Česká reprezentace se střelecky neprosadila, prohrála se Švédy 0:4, a navíc přišla o brankáře Šimona Hrubce, jenž se zranil už v šesté minutě. Svěřenci trenéra Kariho Jalonena přišli o možnost připsat si celkový triumf na turnaji, který si odvezou právě Švédové.

Vyrovnaný zápas přitom nabídl dostatek kvalitních střeleckých šancí na obou stranách, ale góly dávali jen Seveřané, kteří potřebovali vyhrát za tři body, aby na pohár ze Švýcarska dosáhli.

Duel se rozhodoval ve druhé třetině, které se českému týmu na turnaji vůbec nedařily. Za stavu 1:0 Švédové odskočili do trojbrankového náskoku díky dvěma trefám v krátkém rozmezí – nejprve překonal vystřídavšího Marka Langhamra tečovanou střelou Emil Heineman a o tři minuty později Oscar Fantenberg tvrdou ránou.

"Měli jsme dobrý pohyb, jezdilo nám to. Vytvořili jsme si spoustu šancí. Kdybychom dali gól, dva a šli do vedení, byl by to úplně jiný zápas," byl přesvědčený kapitán Tomáš Zohorna.

V závěru přidal pojistku do prázdné brány znovu Heineman, o úvodní zásah se postaral v přesilovce Jesper Olofsson. Češi nedokázali překonat brankáře Marcuse Högberga ani v přesilovkách, a tak se národní tým musel spokojit po porážce s konečným druhým místem. Podobně jako na listopadovém Turnaji Karjaly propásl příležitost zajistit si celkový triumf v posledním utkání.

"Nedali jsme gól, tam byl základ celého problému. V první a druhé třetině jsme měli velkou spoustu šancí, ale prostě se to nepovedlo. Myslím, že ani štěstí nám v porovnání s předchozími zápasy tolik nepřálo. Taková ta šikovnost byla na straně soupeře a Švédové výborně blokovali," uvedl útočník Petr Fridrich.

"Někdy vám gólmani nic nepovolí. Tohle byl zápas, kdy nemůžu o týmu říct nic špatného, protože jsme opravdu hráli dobře. Možná nejlepších šedesát minut na turnaji, ale nedokázali jsme proměnit své šance. Celkově tým celý turnaj velmi dobře pracoval. Měli jsme zkušené hráče i ty mladší včetně tří nováčků, to jsou vždy pozitiva. Dobře si sedli. Líbilo se mi to. Samozřejmě teď to zanalyzujeme a dáme hráčům zpětnou vazbu," hodnotil výkony českého týmu kouč Jalonen.

Švýcarské hokejové hry ve Fribourgu, součást Euro Hockey Tour:

Česko - Švédsko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. J. Olofsson (Tömmernes), 27. Heineman (Fantenberg, Dahlbeck), 30. Fantenberg (Lindberg, Bristedt), 58. Heineman (D. Rasmussen). Rozhodčí: Lemelin (USA), Tscherrig - Cattaneo, Altmann (všichni Švýc.). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 2127.

Česko: Hrubec (6. Langhamer) - Košťálek, T. Dvořák, Zámorský, Kučeřík, M. Jandus, Němeček, Zábranský ml. - Tomášek, M. Špaček, A. Najman - Hrabík, T. Zohorna, Radil - Fridrich, Kodýtek, Smejkal - O. Beránek, Černoch, D. Voženílek. Trenér: Kari Jalonen.

Švédsko: Högberg - Djoos, Tömmernes, Nygren, Ekestahl Jonsson, Heed, C. Andersson, Fantenberg, Dahlbeck - J. Olofsson, Wallmark, Bristedt - Sörensen, J. de la Rose, Ejdsell - Emil Pettersson, Lindberg, Lundberg - Heineman, D. Rasmussen, V. Rask. Trenér: Sam Hallam.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články