Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Zohorna nabral směr Riga, hrát by měl už proti Švýcarsku

Ve večerním duelu mistrovství světa proti Švýcarsku by měla česká reprezentace nastoupit už i s útočníkem Radimem Zohornou, jenž je na cestě z Toronta. Druhý náhradník za zraněné Lukáše Sedláka a Filipa Chytila, pro které turnaj předčasně skončil, byl v sobotu dopsán na soupisku a v Rize přistane přibližně hodinu po poledni. Přímý přenos utkání Česko – Švýcarsko sledujte od 19:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Zohorna doplnil národní tým po vynucených změnách stejně jako Radan Lenc z HV 71, který nastoupil už do sobotního zápasu s Norskem (2:0).

"Radim by měl přistát po jedné hodině a večer by měl hrát, pokud všechno proběhne hladce a nebude mít letadlo nějaké zpoždění, nebo se mu někde nezatoulá bagáž," oznámil asistent trenéra českého týmu Libor Zábranský před dopoledním rozbruslením.

Češi ztrácejí na dosud suverénní Švýcary dva body a v předposledním střetnutí v základní skupině B s nimi budou bojovat o průběžné první místo. V úterý od 15:20 čeká ještě svěřence trenéra Kariho Jalonena duel s Kanadou.

Podle Zábranského je nejlepší variantou zařadit Zohornu hned do hry i s vědomím časového posunu. "Věřím, že to zvládne. Jet lag přijde možná zítra. Ti, co zažili přesuny, tak to vědí. Samozřejmě je u nás nejzkušenější názor (asistenta trenéra) Martina Erata, ten jednoznačně doporučoval okamžité hození do zápasu. Myslím, že pro Radima by to bylo to nejlepší a pak se soustředit na další utkání. Není na co čekat," uvedl Zábranský.

Zohornovi skončila sezona v AHL v noci na čtvrtek po vyřazení Toronto Marlies ve finále Severovýchodní divize s Rochesterem 0:3 na zápasy. Po připojení k týmu absolvuje pohovor s realizačním týmem a pak bude definitivně jasno.

"Martin s ním mluvil, než nastoupil do letadla. Ale Kari s ním samozřejmě musí promluvit, vysvětlit mu herní plán a podle toho se určí jeho role v utkání. Ale počítáme s ním na centra," pokračoval Zábranský.

Voženílek by distanc dostat neměl

K dispozici by měl být i centr Daniel Voženílek, který byl ve 28. minutě sobotního střetnutí s Norskem vyloučen na pět minut a do konce utkání za vražení na mantinel Mattiase Nörsteböho. "Nepočítáme s tím, že by dostal nějaký distanc," upozornil Zábranský.

Švýcaři mají v týmu vedle Nina Niederreitera z Winnipegu další ofenzivní hvězdy z NHL – Kevina Fialu z Los Angeles, Nica Hischiera z New Jersey, dalšího útočníka Denise Malgina z Colorada a obránce Janise Mosera z Arizony a Jonase Siegenthalera také z New Jersey. "Mají obrovsky silný tým," konstatoval asistent trenéra Jalonena.

"Neprohráli, převádějí výborný hokej. Mají ho založený na aktivním napadání, výborném bruslení a rychlém otáčení hry. Náš plán je jasný – vnutit soupeři naši hru. Opět mít to nasazení a bojovnost, bloky střel. To, že jsme nikoho nepouštěli do slotu ani do předbrankového prostoru a beci to před brankou čistili. S tím věřím, že uspějeme," zdůraznil Zábranský. "Kluci byli samozřejmě po zápase zaledovaní, protože těch 26 (zblokovaných) střel muselo bolet, ale to k tomu patří," doplnil.

Nedělní rozbruslení absolvovalo 17 hráčů včetně gólmanů Šimona Hrubce a Marka Langhamera. Karel Vejmelka, který odchytal poslední dva zápasy, na ledě chyběl. "Rozbruslení je čistě na hráčích. Teď je nich, aby se připravili," uzavřel Zábranský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články