Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Zemřel Miroslav Fryčer. Prvnímu Čechovi v Utkání hvězd NHL bylo 61 let

Po krátké nemoci zemřel bývalý hokejový útočník a později trenér Miroslav Fryčer. Dvojnásobnému medailistovi z mistrovství světa, který se v roce 1985 představil jako první Čech v Utkání hvězd NHL, bylo 61 let.

Miroslav Fryčer
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

O jeho úmrtí informoval klub Znojemští Orli, ve kterém trénoval a působil i jako sportovní manažer. "Klub se připojuje k vyjádření hluboké upřímné soustrasti rodině a pozůstalým," uvedli zástupci Znojma.

Opavský rodák vstoupil do velkého hokeje ve Vítkovicích, v jejichž dresu získal mistrovský titul a prosadil se do reprezentace. V roce 1979 byl členem stříbrného týmu na MS, o dva roky později získal bronz.

"Mirek Fryčer byl velkou postavou našeho vítkovického klubu, já sám jsem měl příležitost se s ním blíže seznámit během mého působení v Havířově, kde mě vedl jako trenér. Od té doby jsme měli spolu blízký, osobní, kamarádský vztah," uvedl majitel Vítkovic Aleš Pavlík a vyjádřil nejhlubší soustrast rodině a pozůstalým.°

Je nám líto, video expirovalo.
Fryčer zemřel, spoluhráči vzpomínají

V roce 1981 emigroval do Kanady a následně se prosadil do NHL. Hrál za Quebec, Toronto, Detroit a Edmonton.

Ve slavné soutěži odehrál 415 utkání, vstřelil 147 branek a přidal 183 asistencí. Další tři góly a osm přihrávek přidal v 17 zápasech play-off.

Devětkrát vstřelil v NHL hattrick, lepší bilancí se z Čechů mohou pochlubit jen Jaromír Jágr a David Pastrňák.

V roce 1989 se Fryčer vrátil do Evropy a kariéru dohrál v Německu a Itálii, kde poté i řadu let trénoval. V říjnu 2009 podstoupil transplantaci jater.

Od roku 2018 působil ve Znojmě, které vedl v mezinárodní lize EBEL. V aktuální sezoně měli Orli hrát ve druhé lize v Česku, soutěž ale byla kvůli pandemii koronaviru zrušena.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články