Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Zemřela legenda Komety a člen Síně slávy František Vaněk

V nedožitých 89 letech zemřel člen hokejové Síně slávy František Vaněk. Vytáhlý střední útočník byl důležitým článkem zlaté éry brněnského hokeje, s Rudou hvězdou a později ZKL Brno získal jedenáct mistrovských titulů. ČT sport o tom informovala Vaňkova rodina.

František Vaněk (uprostřed) se spoluhráči Rudolfem Scheuerem a Josefem Černým
zdroj: ČTK

Rodák z Uherského Ostrohu začal s velkým hokejem na Králově Poli, zlomem v kariéře ale byl až přesun do nově vzniklé Rudé Hvězdy Brno v roce 1953.

Za Lužánkami strávil v pozici hráče 14 sezon a jako jeden ze šesti hokejistů získal s Rudou Hvězdou/ZKL všech jedenáct ligových prvenství. Po většinu kariéry nastupoval v jednom útoku s Josefem Černým.

S reprezentací se Vaněk zúčastnil pěti mistrovství světa a dvou olympijských her, v roce 1961 vybojoval s národním týmem ve Švýcarsku stříbro a titul mistrů Evropy. Na světovém šampionátu získal ještě třikrát bronz.

Vaněk, pro svou technickou a nápaditou hru přezdívaný "Profesor", později vedl Brno dvakrát i jako trenér. Několik sezon působil i ve Švýcarsku a s Bielem vyhrál v roce 1978 první titul v historii klubu.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřela legenda brněnského hokeje Vaněk, držitel 11 titulů

Hlavní zprávy

Nejčtenější články