Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Weissmann: Jágr byl famózní. Na Finy nám pomohly přípravné zápasy

Praha – Postup přes Finsko do semifinále stál český národní tým hodně sil, svěřenci Vladimíra Růžičky nakonec slaví vítězství 5:3. Podle asistenta Ondřeje Weissmana se jako zásadní ukázaly dva přípravné zápasy české reprezentace. Finsko v dubnu prohrálo 1:4, resp. 2:3 po nájezdech. "Věděli jsme, že na ně platí, když hrajeme co nejvíc aktivně," uvedl Weissmann. "Před mužstvem musím vysloveně smeknout," dodal.

Trenér Vladimír Růžička (vlevo) s asistentem Ondřejem Weissmannem
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Podle Weissmanna český tým čekal, že Finsko bude hrát zodpovědně dozadu, nebude překypovat aktivitou. "V přípravě se zdálo, že na ně platí, když hrajeme aktivně a nepouštíme je do nějakého rozjetí, kde mají čas. A v tomhle utkání se to potvrdilo," řekl asistent Růžičky. "My jsme si ty zápasy znovu připomněli, co bylo dobré, jsme vypíchli, pustili hráčům a pokračovali v přípravě," popsal.

Jak zněla hlavní rada? "Říkali jsme si, že čím méně budeme hrát u nás v obranném pásmu, tím to bude lepší, proto ta aktivita. Chodili jsme tak, abychom nepouštěli Finy do jejich najetí. Na tomhle mistrovství světa je vidět, že i silná mužstva mají problémy v obraně," řekl Weissmann a zároveň ocenil práci českých obránců. "Finové dobře zasekávali hru, vraceli se k modré, z každé šance stříleli. To bylo pro nás nepříjemné, naši obránci toho budou mít hodně plné zuby, na druhou stranu to zvládli," chválil.

Jaromír Jágr střílí v přesilovce branku na 3:2
zdroj: ČTK/imago

Potěšily ho dva české góly v přesilové hře a také úžasná forma Jaromíra Jágra. Ten se mohl radovat ze dvou gólů a jedné asistence. "Byl famózní. Jsme rádi, že to vyšlo," řekl Weissmann.

Překvapilo ho, že se rozhodčí příliš nezapojovali do hry a nepískali tak často. "Za stavu 1:0 jsme měli situaci dva na jednoho. Myslím, že to byl faul, finský hráč šel do hokejky, ne do kotouče. Byla to tutovka, utkání se mohlo jinak odvíjet a možná by bylo snazší, kdybychom vedli 2:0," zamyslel se.

V sobotu čeká reprezentaci těžký soupeř v podobě suverénní Kanady. "Kluci už stříhají video," řekl Weissmann s úsměvem. "Všichni víme, že tu mají velice kvalitní mužstvo, za ty zápasy mají průměr snad sedm vstřelených gólů na zápas. Takhle silné kanadské mužstvo jsem na mistrovství světa ještě neviděl. Ale my se na to připravíme, nemáme co ztratit, porveme se o to jako dneska. Utkání s Finskem nám může hodně pomoct. Když se nasazení a všechno další přenese, dá se porazit každý," zdůraznil.

V pátek čeká hokejisty volný den, kdy přijde na řadu rozbruslení, ještě není jasné. Jisté je, že proti Kanadě by měl nastoupit Ondřej Němec, který se od druhé třetiny utkání s Finskem neobjevil na ledě. "Všichni budou v pořádku," řekl Weissmann. V kabině po utkání panovala výborná atmosféra, realizační tým povolí i mírnou oslavu. "Jsou to profíci. Oni vědí, co jim dělá dobře a co ne. Jedno pivo není žádný problém," uvedl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články